Школа "Интензив"
Как да учим ефективно
Начало / Нашите съвети / Как да учим ефективно

Писането на ръка оказва огромно влияние върху мозъка и мисленето.


 

Пренебрегването на този факт ще направи лоша услуга на всики, който се обучава, не само на изучаващите чужди езици. Невробиолозите предупреждават, че ако се оставим на инерцията и пишем предимно с клавиатура, рискуваме да не развием достатъчно своя творчески потенциал, което особено важи за децата. Когато се занимавате с учене, нека минава през ръката ви и то чрез писане на лист с химикал или молив. Образователната система трябва да бъде в синхрон с техническия прогрес, но никой не знае до къде ще доведе изключването на класическите методи на учене, които са давали резултат в продължение на векове. Ръкописът има огромно влияние върху мозъка и пълното му отхвърляне няма да бъде от полза за обучаващите се.

Т.нар. „зона на Брока“ в човешкия мозък е отговорна за формирането на речта и за комбинирането на буквите в думи, за умението да се чете и пише. При деца, които тепърва започват да се учат, писането на ръка стимулира основно развитието на тези области на мозъка, които са отговорни за разпознаването на буквите и комбинирането им в думи. Това е било доказано от група изследователи, използвайки магнитно-резонансна томография. Те наблюдавали как работи мозъкът, когато хората пишат на хартия или на лаптоп. При хората, ползвали писалката, много по-интензивно са работили областите от мозъка, отговорни за сензомоторните функции. При хората, които използвали клавиатурата, „зоната на Брока“ се активирала много по-слабо. Според учените това означава, че писането на ръка много по-ефективно оформя мрежата от връзки между невроните, което от своя страна помага да се научат буквите и да се чете гладко.

Писането с химикалка помага за развитието не само на пръстите на ръцете, но и на мисленето, силно активира областите в кората на главния мозък, отговорни за паметта и усвояването на нова информация. Хората, пишещи на ръка се отличават с по-богата фантазия и по-богат речник, защото в процеса на създаване на ръкописен текст мозъкът работи по-активно. Освен това  информацията, съхранена чрез клавиатурата, бързо отлита от паметта ни, за разлика от тази, която записваме на ръка.