Школа "Интензив"
История за Никулден

История за Никулден

nikulden.jpg

Никулден е!

Свети Николай се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Още от детски години той помагал на страдащите, защищавал невинните, да подкрепял слабите със словото на истината и вярата. След смъртта на родителите си той употребил всичкото си богато наследство за благотворителност. Николай се поселил в един манастир и желаел всичкия си живот да посвети на Господа и да Му служи чрез трудовете и лишенията на монашеския живот.След известно време напуска манастира и се отправя към град Мир, където по това време избирали архиепископ на мястото на неотдавна починалия епископ Йоан. Едно пророчество казвало, че човек с име николай ще прекрачи града и ще бъде новият епископ. Така и станало.

По време на императорите Диоклетиан и Галерий започват жестоки гоненията на християните, които продължават 10 години. Под ударите им попада и Николай. С идването на император Константин гоненията престанали, хвърлените в затвора последователи на новата религия били освободени, а Николай се завърнал на архиепископския престол. Губи престола след Първия вселенски събор свикан от Константин Велики през 325 г.и се връща в родния си град Никея, където почива на преклонна възраст през 342 г.

Според легендите Свети Николай извършвал много чудеса: спасил от буря пътуващи по море и след това, като забелязал в тях грешни наклонности, довел ги чрез своите думи до разкаяние и изправяне. Удивително било влиянието на неговите думи и дори на неговия външен вид, сияещ с божествена благодат, върху сърцата не само на верните люде, но и на неверните, които той обръщал към Бога и укрепявал във вярата.

През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, център на южноиталианската област Апулия. Там живеело многобройно гръцко население. Светите мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения народ на 9 май 1087 г., откогато е установен днешният празник, наричан у нас "летен свети Никола". Още от 1077 г. град Мира бил завладян от селджукските турци, а мощите на светеца пренесени  в град Бари. През 1087 г. започнал строежът на прочутия храм на Свети Николай и бил завършен в 1139 г. Град Бари се превърнал в любим поклоннически град за християните от всички страни. Този ден започнали да празнуват в Русия още през 1091 г. поради изключителното уважение всред руските християни към този благодетелен Божи угодник и за възпоменание на чудотворното спасение на удавено дете през годината, когато светите мощи били пренесени в Бари, където се пазят и досега.

Днес имен ден празнуват: Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница

Според традицията на трапе в днешния ден трябва да присъства рибник (печен в тесто шаран), боб, сарми, обреден хляб. Денят на св.Николай Мирликийски е обявен за официален празник на морския ни град Бургас. Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св.Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св.Николай за неговото застъпничество. В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. Народните представи за "мокрия Св. Никола" или "рибния светец" са разнообразни. Той се осмисля като крилат момък с необикновена физическа сила. Лети със златните си крила над морета и океани и влиза в люти битки с водните демони. В други случаи е наричан стари, зимни Св. Никола и е описван като беловлас и белобрад старец. Християнската иконография го изобразява също като възрастен мъж. Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шарът е "слуга на Св. Никола". Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: "На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе". В народната представа Св. Никола носи първият сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Известна е поговорката: "Днес му е денят, утре му е снегът".На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта. Св. Никола се смята покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. За свой патрон го почитат рибари, търговци, кираджии, воденичари, ловджии, банкери.