Школа "Интензив"
7 причини защо четенето на глас на по-големи деца е важно

7 причини защо четенето на глас на по-големи деца е важно

parent-teaching-kids-to-read.jpg

Повечето родители знаят колко важно е да четата на глас на децата си и историите преди лягане се превръщат в любим ритуал. Той обаче бива поизоставен, когато децата започнат сами да четат и ежедневието става по-натоварено. Четенето на глас на по-големи деца и тийнейджъри все пак е изключително важно. Ето и 7 от причините:

1. Децата слушат по различен начин, отколкото когато четат – Изследванията показват, че степента на осъзнаване на прочетеното достига тази на чутото при децата, когато са 13-14 годишна възраст. С други думи, за да започнат да четата качествено на децата им трябва малко време. Но това съвсем не означава, че не могат да възприемат и „по-сложни“ сюжети от разкази, повести дори романи, ако просто им ги прочете.

2. Уроците на живота – Те не само биха могли да бъдат открити в книгите, но биха могли да бъдат поднесени и възприети по по-добър начин от това просто да им ги казвате Вие. Когато с детето си обсъждате книга това не е просто лекция, това е все едно треньор гледа филм заедно със свой играч и повтаря моменти от него, за да види коя част от играта е минала добре и коя – не. Четенето на глас на Вашия четящ ученик може да предизвика и дискусии по обществени въпроси, убеждения и/или чувства.

3. Удоволствие – Без съмнение собственото ми удоволствие от четенето на глас е добра причина да продължавам да го правя. Социологът Шърли Брайс Хийт  споделя: „Най-важното условие за учението в грамотност е присъствието на ментор, който се наслаждава на грамотността си.“  Четейки на глас можете да запознаете децата си със забавни книги, различни жанрове от тези, които изучават в училище и автори, с които може и да не се „срещнат“ в задължителната програма. Ако децата гледат на четенето като на задължение и скучен ангажимент, най-вероятно няма да обикнат четенето. Ако обаче видят, че родителят се забавлява докато им чете, то шансът да заобичат четенето е увеличава в пъти.

4. Четенето на глас на по-големи деца спомага за изграждане на речника им – Изследователите са открили, че книгите съдържат много думи, особено сложни такива, които децата е малко вероятно да възприемат и използват в ежедневния си речник свободно. Детските книги съдържат 50% повече редки думи, отколкото предавания в най-гледаното време или разговори на гимназисти от горния курс. Обясняването на подобни думи в контекст е много по-лесно. Това може да е особено полезно за тийнейджъри, които се затрудняват да опишат с думи точно какво чувстват.

5. Физическа близост - Четенето на глас изисква близост на четеца и слушателя. Въпреки че Вашето пораснало съкровище може да не иска да се сгуши във Вас, така както е правило само преди няколко години, все пак близостта Ви може да подейства успокояващо и на двете страни.

6. Чувство на сигурност – Може би една от най-важните роли на родителя е да накара детето си да чувства сигурност. Четенето на глас на каквато и да е възраст предизвиква това усещане.

7. Чувство за принадлежност – В годините на подрастване тийнейджърите често усещат, че не принадлежат към мястото или към обкръжението си. Често хубавата литература може да накара читателя или слушателя да се почувства разбран, а четенето на книга за някой, който се чувства сам прави света не толкова самотно място.

Източник: FreeDigitalImages.net