Школа "Интензив"
5 креативни начина, за да учите чужд език

5 креативни начина, за да учите чужд език

 creative-31.png

1. Концентрирайте се върху научаването на една фраза/изречение на ден

Забавете малко темпото в процеса на овладяване на чуждия език до съвършенство. Опитайте се да устоите на желанието си да „натъпчете главата си“ с нови думи. Последното е не само неефективен, но и непълноценен начин да използвате енергията и времето си.

Вместо да се опитвате да запомните възможно най-много думи и фрази за възможно най-кратко време, опитайте да действате по обратния начин. Изберете си един израз/ кратко изречение на ден и му се посветете. Добър избор за начало са изрази, с които да поддържате общи разговори. Подберете изречение от учебника/ книгата, с която разполагате или директно от носител на езика – Ваш познат или участник в някой от форумите за учене на чужди езици.

След като сте избрали „изречението на деня“, посветете му си и го използвайте, колкото се може по-често. Забавлявайте се и проявявайте творчество при случаите, в които да употребявате новата фраза. Като я използвате неколкократно и като фокусирате менталната си енергия  върху нея, мозъкът Ви няма да има друг избор освен да я запамети.

Нещо повече по този начин  ще подобрите физическото и психическото си здраве.   Завършвайки успешно тази нетрудна задача, ще се чувствате удовлетворени и с повишена мотивация. Изследванията показват, че веществото допамин, отговорно за  редица психични процеси в мозъка, се увеличава, когато сме организирани и завършваме задачи - независимо дали са малки или големи.

На следващия ден изберете нова фраза/ изречение и повторете процеса. След няколко седмици ще имате полезен набор от изрази, които ще Ви е трудно да забравите. Въпреки това, ако не си спомняте фразата/ изречението лесно, повтаряйте я три дни или дори седмица.

2. Скрити субтитри на любимите Ви видеа в YouTube

Опцията „скрити субтитри“ в YouTube започва да придобива все по-голяма популярност. За да направи страницата по-привлекателна за представители на различни култури и географски ширини, YouTube насърчава зрителите си да правят скрити субтитри на своите езици. Това е чудесен шанс съдържанието на сайта да стане по-универсално, а също и прекрасна възможност за Вас да учите езици.

Може да включите функцията „скрити субтитри“ като посочите видеото, което искате да гледате с мишката. Ще се появи лента с бутони под видеото. Натиснете бутона “CC”, който се намира в дясно. След това натиснете зъбчатото колело до бутона “CC”, за да настроите езика. Можете също да определите скоростта на видеото, за да успявате да следите репликите по-лесно.

Опитайте това с видео на езика, който учите: чуйте първото изречение и паузирайте. Проверете дали сте го разбрали, като прегледате видеото втори път вече със скрити субтитри на родния ви или на език, койот вече разбирате.

Може да се опитате да имитирате носител на езика, като запомните част от видеото. Това ще Ви позволи да напаснете своя език към този, който чувате. Избирайте често използвани думи и изрази. Никога не знаете какво може да откриете!

Ако искате да учите език посредством видеа, проверете дали той не е включен в платформата FluentU. Там може да намерите онлайн автентични видеа от целия свят – като музикални клипове, трейлъри, новини, разговори. Видеата са на различни нива – от начинаещ до носител на езика, на разнообразни теми и във всевъзможниформати. Може би най-интересната част от платформата е „модулът за учене“. Там се събира история на гледаните от Вас видеа, а също така Ви се задават въпроси на базата на вече усвоеното. Автентичните видеа са чудесен начин за учене на езици, защото контекстът прави фразите много лесно запомнящи се, забавни и полезни.

3. Включете приложението или инструмента за учене на език на телефона си

Признайте си! Стоите на телефона си много повече време, отколкото трябва да бъдете. Защо да не използвате това време да бомбардирате съзнанието си с езика, който искате да научите. Сменете настройките на езика на телефона си. Така следващия път, когато инстинктивно се опитате да проверите телефона си ще трябва да се справите с предизвикателството да „дешифрирате“ пътя си към различите приложения. Определено става по-лесно с времето, което означава само едно – започвате да се чувствате по-добре с езика, който учите, защото сте научили повече думи.

Ако сте приключенски настроени може дори да превключите Вашия GPS на езика, който учите. Като практикувате с Вашия GPS в телефона или в колата, ще „начертаете“ Вашата карта към успешното научаване на желания чужд език.

4. Станете част от Meetup Group и се срещнете с други хора, учещи езици

Ученето на езици самостоятелно е изкушаващо, но да си част от група от мислещи подобно хора, които те подкрепят в ученето може да се окаже повратна точка в пътя към свободното говорене на чуждия език.

Meetup.com е най-голямата мрежа за местни групи. Там може да откриете група от страстни почитатели на ученето на нови езици съвсем наблизо или може Вие да сте основателят на такава група. Там може да споделяте езикови ресурси, да се мотивирате взаимно, да се храните в ресторанти с националната кухня, където се говори Вашия тагет-език, а също да спечелите нови приятели в целия този процес.

5. Спрете да се мотивирате и просто го направете

Много често схващаме идеята за мотивацията по неправилен начин. Смятаме, че трябва първо да се мотивираме, за да постигнем или да направим нещо. Преди да се усетим, стоим без да правим друго освен да търсим начини да се мотивираме.

Трябва да преобърнете процеса на това как действа мотивацията. Вместо да се мотивирате да направите нещо, действайте, докато сте мотивирани. Това да направиш нещо, макар и малко, за да постигнеш целта си има мотивиращ ефект – невероятно е как действа.