Школа "Интензив"
5 вкусни начина да учите чужд език

5 вкусни начина да учите чужд език

cook-and-learn-language-2.jpg

1. Потърсете оригинални рецепти на съответния език

Хапва Ви се суши, искате да си опечете истинска пица „Маргарита“ или да опитате нещо с картофи, приготвено по немски тертип, или пък – да се насладите на типичния английски овчарски пай, а защо да не си направите вкусно гръцко саганаки или да използвате морските дарове като си сготвите типична испанска паела!?

Ако искате истински автентични рецепти до последния детайл, по-добре да ги потърсите на оригиналния език, защото само така ще уловите детайлите в приготвянето на всяко едно от типичните за съответната страна ястия.

2. Гледайте видео клипове на съответния език, които обясняват стъпка по стъпка как да приготвите даденото ястие

„Влезте“ в една автентична кухня и дайте възможност на носител на езика, който учите, да ви отведе в кулинарния рай. Видео клипове, които обясняват стъпка по стъпка как да приготвите даденото ястие, са навсякъде в интернет пространството. Просто потърсете видео с конкретна или случайна рецепта, може и да не е оригинална, на желания от Вас език и я изпълнете, следвайки указанията. Ще намерите всичко - от рецепти, изпълнени от професионални шеф-готвачи, до такива снимани в домашната кухня на обикновени любители на кулинарията. Най-хубавата част от подобни видеа е, че са направени да ги следвате дословно, което означава, че обясненията в тях са много детайлни. Готвачът ще говори ясно, бавно и обяснително, което е идеално за учене на език.

Вариант на тази идея е да си купите готварска книга на Вашия таргет език и да приготвяте описаните в нея рецепти. Потърсете такава с подробни инструкции и изображения. Така ще виждате думите и ще можете да запомняте правописа им или да ги търсите в речника, ако са непознати.

3. Пазарувайте в типични магазини с внесени от съответната страна стоки или просто напишете Вашия списък за пазаруване на езика, който учите

Пазаруването за оригинална рецепта от магазин, който предлага оригинали продукти е удоволствие и лукс, който могат да си позволят хора живеещи в по-големите градове. От друга страна и тези, които живеят в по-малки от време на време им се налага да отскачат до градове, където има подобни магазини, просто следващия път ги включете в програмата си.

Ако пък Ви се иска да сготвите даденото ястие с продукти, които се намират в близкия супермаркет, просто напишете списъка за пазаруване на езика, който учите и така отново подготовката за готвене ще се отрази положително на езиковите Ви умения.

Идеята за списък с продукти за пазаруване на чуждия език, който желаете да усъвършенствате, е приложима и в случаите, когато ходите до магазина и за регулярните си седмични покупки.

4. Поръчвайте си типични продукти за хранене онлайн

Ако Ви харесва да пазарувате онлай, опитайте да си купите продукти, свързани с Вашия таргет език. Какво ли си купуват носителите на съответния чужд език, когато са в чужбина и изпитват носталгия по дома? Има ли конкретен продукт, с който държавата, в която се говори съответния чужд език, е известна?

5. Хапвайте в автентични  ресторанти

Ако учите в чужбина, хранете се там, където хапват местните. Избягвайте ресторантите, предназначени за туристи, защото цените там са високи, а храната приготвена по вкуса на чужденците, т.е. далеч от автентичния.

Ако сте си у дома, в своят собствена държава, потърсете къде носителите на съответния чужд език имат заведение за хранене. Това ще Ви даде възможност да опитате типична за съответната култура храна, често менюто е на двата езика – на чуждия и на Вашия майчин. Може дори да побъбрите с домакините и дори да създадете приятелства.