Школа "Интензив"
10 съвета за учене на чужди езици от човек, който говори 9

10 съвета за учене на чужди езици от човек, който говори 9

10-tips-1.jpg

Думата полиглот има гръцки корен. Идва от съчетанието на думите «πολύ», която означава много и «γλώσσα» - език. С други думи полиглотът е човек, който говори много езици. Матю Юлден (Matthew Youlden) е точно такъв. Той говори свободно девет езика и разбира още дванадестина. Ако съмнението вече се прокрадва в съзнанието Ви, можете да го чуете и прочетете коментари към неговото видео в youtube, в което той показва уменията си, а в десетте съвета, които ще прочетете в публикацията споделя опита си в ученето на чужди езици. Линк към видеото ще намерите в края на статията.

1. бъдете наясно какво правитеЗвучи очевидно, но ако нямате добра причина, за да учите чужд език, има голяма вероятност да останете мотивиран през целия дълъг процес на усвояването му.

2. намерете си партньорМатю е научил няколко езика заедно с брат си, близнак Майкъл. Захващат се с първия си чужд език – гръцки, когато са само на 8.

Матю: Бяхме много мотивирани и все още сме. Ние се нахъсвахме един друг. Ако разбереше, че съм  направил нещо повече от него започваше да ревнува и се опитваше да ме надмине и обратното.

Дори и да нямате брат или сестра, които да се присъединят към вашето езиково приключение, всякакъв партньор ще е от полза, защото ще ви провокира да работите по-здраво. „Ще е страхотно, ако имате с кого да говорите, всъщност това е идеята на ученето на език“, казва Матю.

3. говорете сами на себе сиАко няма с кого да говорите няма нищо лошо в това да си говорите сами. „Може да звучи странно, но да си говорите сами на себе си може да е чудесен начин да практикувате език, ако нямате възможност да го ползвате през цялото време“, съветва Матю. По този начин може да освежавате нови думи и изрази и да изграждате увереност в уменията си, когато се наложи да говорите следващия път.

4. учете език, който ще ви е полезен от практическа гледна точкаАко провеждането на разговор е вашата цел още от самото начало, вероятността да се загубите в учебниците е по-малка.

Матю: Учите език, за да може да го използвате. Няма да говорите на него със себе си. Погледнете на ученето от творческа гледна точка и го превърнете в полезна, ежедневна дейност чрез песни, разговори с други хора или ако го използвате при пътуванията си. Не е необходимо да ходите в чужбина, за да говорите на езика, който учите вървете на гръцки ресторант, например, и поръчайте на гръцки.

5. забавлявайте се с езика, който учитеИзползването на новия език е по всякакъв начин е ползотворно. Братята близнаци Матю и Майкъл упражнявали своя гръцки като пишели и записвали песни. Измислете нещо забавно: направете радио пиеса с приятел, напишете стихотворение или просто говорете на него при всяка възможност.

6. дръжте се като детеТова не означава да правите глупости, просто учете език както учат децата. Оказва се, че схващането, че децата учат по-добре от възрастните е мит. Ново изследване показва, че няма пряка връзка между възрастта и възможността за учене. Ключът към по-бързото учене се крие в това просто да се възприемат някои подхода, които можем да определим като детски като например: липсата  на чувство, че сте наблюдавани, желание да играете с езика и да правите грешки.

Учим се докато правим грешки. Докато сме деца грешките са нещо, което се предполага, че трябва да правим, докато, когато пораснем, те се превръщат в табу. Когато става дума за учене на език, признанието, че не можете да правите нещо е ключ към свободата. Освободете се от навиците си на възрастен!

7. излезте от зоната си на комфортЖеланието да правите грешки означава, че сте готови да се поставите в ситуации, които да се изложите. Това може да бъде плашещо, но това е единственият начин да подобрявате уменията си и да се развивате. Няма значение колко учите, никога няма да проговорите, ако не говорите с непознати, питайки за посока, поръчвайки храна или опитвайки се да разкажете шега. Колко по-често го правите, толкова по-широка ще става зоната ви на комфорт и толкова по-лесно ще се справяте с нови ситуации.

Матю: В началото ще изпитвате трудности: може би с произношението, може би с граматиката или синтаксиса, или пък няма да намирате точната дума. Но мисля, че най-важното е да развивате това усещане към езика. Защото всеки носител на езика има усещане за своя език, това което го прави един човек носител на език е възможността да го направи свой собствен.

8. слушайтеТрябва да слушате преди да можете да говорите. Всеки чужд език звучи странно първия път, когато го чуете. Колко по-често го слушате, толкова по-познат ще става и толкова по-лесно ще започнете да го говорите.

Матю: Можем да произнасяме всичко, просто трябва да свикнем да го правим. Например, испанското „твърдо Р“ не съществува в английски език. Когато учех испански имаше думи с него като „perro“ и „reunion“. Най-добрият начин да се науча за мен беше непрекъснато да слушам как се произнася и някак да си представя как аз трябва да го направя, защото за всеки звук има определена част от устата, която се използва, за да се постигне този звук.

9. гледайте как хората говорятРазличните езици изискват различни усилия от езика, устните и гърлото. Произношението е толкова физическо, колкото умствено усилие.

Матю: Един начин – може да звучи странно – е да наблюдавате някого, докато казват думи, в които има трудния за произнасяне звук, а след това се опитвайте да го имитирате. Повярвайте ми, може да вие трудно в началото, но ще успеете. Всъщност е лесно, просто трябва да се упражнявате.  

Гледането на филми със субтитри или телевизионни предавания е добър вариант, ако нямате възможност да гледате наживо носители на езика, който овладявате.

10. „Гмурнете се“ в езикаНаправили сте залога. Как да действате. Има ли правилен начин да действате с езика? Матю препоръчва максимален 360-градусов подход: без значение какви езикови инструменти използвате, изключително важно е да практикувате новия език ежедневно.

Матю: Започнах да искам да възприема колкото се може повече от самото начало. Така че, ако науча нещо аз наистина му се отдавам и се опитвам да го използвам през целия ден. С напредването на седмицата се опитвам да го обмислям, да го използвам докато пиша и да говоря на себе си на този език. За мен е важно да използвам на практика онова, което науча – било то в имейл, в говорене на себе си, слушане на музика, слушане на радио. Да се обградиш, да се потопиш в културата на този нов език е изключително важно.

Запомнете – най-добрият резултат от говоренето на един език е хората, които го говорят да ви отговарят. Да можете да завържете елементарен разговор е удовлетворяващо само по себе си. Ако достигнете този важен момент на един ранен етап от ученето на език може да ви мотивира да продължите и д практикувате езика. И не се притеснявайте, няма да дразните хората, като говорите езика им не особено добре. Ако започнете с „Сега се уча и искам да се упражнявам …“ повечето носители на език ще бъдат търпеливи, ще ви окуражат и ще бъдат радостни да ви изслушат.

Със сигурност може да пътувате по света, говорейки своя собствен език, но ще спечелите толкова много, ако успеете да почувствате мястото, където сте като успеете да разговаряте, да разбирате, да комуникирате във всяка възможна ситуация.

Вижте и чуйте как Матю говори на всичките 9 езика, които знае в youtube във видеото със заглавие Matthew's 9 Language Monologue

https://www.youtube.com/watch?v=z-tTFKra3Ik