Школа "Интензив"
10 съвета за по-ефективно учене

10 съвета за по-ефективно учене

10-tips-intenziv-pic.jpg

1. Доброто осветление може да увеличи Вашата продуктивност. Лампа над главата Ви може да не е достатъчна, затова помислете за настолна лампа, която да осветява директно върху работната Ви площ.

2. Наспете се! Това важи особено нощта преди някаква форма на изпитване – устен или писмен изпит, тест, контролна работа. Когато учите, правете кратки почивки на всеки 50-90 минути, за да увеличите способността си за концентрация.

3. Започнете да учите по-рано и планирайте времето си за учене предварително. Използвайте календар и записвайте какво планирате да правите всеки ден.

4. Използвайте различни цветове, за да отбелязвате темите. Използвайте маркери и листчета за отбелязване, за да групирате информацията, която се съотнася. Това ще Ви помогне да запомните нещата по-бързо.

5. Яжте здравословна храна, която ще „храни“ и ума Ви. Ябълките, орехите и боровинките, например, могат да подобрят способността Ви за концентрация, да запомняте информация и да останете с изострен ум.

6. Избягвайте неща, които Ви разконцентрират. Изключете телевизора и телефона, проверявайте мейлите и съобщенията си в социалните мрежи само по време на почивките.

7. Използвайте карти на паметта, за да визуализирате темите си по-добре, подобрите паметта и приоритизирате информацията.

8. По време на периоди на интензивно учене е препоръчително да правите почивки за физически упражнения. Така ще се чувствате по-освежени и с повече енергия.

9. Някои хора смятат, че учат по-добре докато слушат музика. Ако Вие сте един от тях, то намалете звука и пускайте музика, с която няма да тананикате.

10. Награждавайте се! След като сте постигнали успех след някаква форма на изпитване – устен или писмен изпит, тест, контролна работа и др., направете нещо, с което да се поглезите. Срещнете се с приятел, когото сте пренебрегвали, заради четенето, вървете на кино или просто си починете по-дълго педи отново да започнете да учите интензивно.