Школа "Интензив"
„И най-дългото пътешествие започва с първата крачка“

„И най-дългото пътешествие започва с първата крачка“

или правилното отношение е ключът към усвояването на нов език

 

0_3.jpg

Безспорно познаването на граматиката и владеенето на богат речников запас са важни за усвояването на един чужд език, но те съвсем не са най-същественото. Всъщност ключът  към усвояването на нов език е вашето ОТНОШЕНИЕ към него и УВЕРЕНОСТТА, с която боравите с него – няма значение дали и колко граматиката, думите или културните аспекти на езика са трудни или лесни, важното е за колко трудни или лесни ги смятате ВИЕ. Започвайки да учите нов език е много лесно да се обезкуражите от неговите особености, затова ако искате наистина да успеете – игнорирайте ги и се фокусирайте върху положителното в новото си начинание. 

Представете си следната ситуация: запознават Ви с един потенциален нов приятел, нека го наречем Иван. Каква е вероятността да станете истински приятели?

А) Ако в мамената на запознанството Ви той е болезнено откровен и ви сподели, че не всеки ден си сменя чорапите, мие си зъбите веднъж, а не два пъти на ден и мрази домашните любимци.

и

Б) Ако имате възможност да поговорите и да Ви сподели, че пише поезия и есеистична проза, които са толкова доби и всъщност могат дори  да бъдат публикувани; да разберете, че е страшно добър в професията си и има широка обща култура, подплатено с уникално чувство за хумор.

Въпросът е реторичен.

Това е същото като да не опознаете, ама наистина да опознаете, един нов език. Мислете за него като за добър приятел, а не като дразнещия колега, с когото сте принуден да прекарвате по няколко часа ежедневно.

„Но … ученето на език е толкова трудно“ е мисъл, която може да е минавала през ума Ви

Лесно е да се посочат трудните страни на един език и да се мисли, че това е някакво жестоко наказание. Избягвайте въпроси като: Колко падежа има? Колко са глаголните времена? Защо четем едно, а пишем друго (в английски например)?

Не ви е необходима предварителна информация от такъв характер. Дори не е необходимо да овладявате до съвършенство граматика или да имате богат речников запас преди да се осмелите да говорите на новия език. Ако сте много добре подготвени, може и да направите по-малко грешки, но ще пропуснете шанска да КОМУНИКИРАТЕ, а и по пътя към усъвършенстването има вероятност да загубите мотивация. В крайна смета целта на езика е да говорим с другите хора.

Защо ученето на език е ЛЕСНО?

Всеки език има предимства в сравнение с друг чужд език. Намерете ги! Просто разгледайте учебника или граматика на избрания от вас чужд език и се опитайте да откриете нещо, което ще разберете от пръв поглед. Романските езици, например, имат труден правопис, особено английски и френски, докато при славянските се пише това, което се чува. Обратно славянските имат сложна именно система, докато при повечето романските липсват понятия като род и падеж.

Открийте колко много вече знаете, като просто разгърнете речника на новия език и видите познати думи, навлезли във всички езици с едно и също или близко значение.

Докато небрежно разгръщате граматика или речник, неусетно ще сте усвоили повече отколкото предполагате.

Един нетрадиционен, но мотивиращ подход е да научете първо лесните неща, а постепенно да усвоите трудните. Научете много лесни думи, с познат корен, кратки и лесни за произнасяне, а след това по-трудни. Тогава ще имате основа, на която да надграждате.

Твърдението, че ученето на език, може да звучи малко наивно, прекалено оптимистично или дори арогантно за един начинаещ. Това обаче може да е вашата мотивация и начинът да направите ученето по-забавно. Отношението е всичко!