Школа "Интензив"
Тайните на ефективното учене

Тайните на ефективното учене

Дори и когато ежедневното учене за училище и изпитванията са само далечен спомен, жаждата ни за знание продължава. Дали „преследваме“ съвършенството да знаем и говорим чужд език, да свирим на музикален инструмент или искаме да удовлетворим друга своя страст, ние учим през целия си живот. Дори и когато трябва просто да отговорим на въпроси викторина, организирана на купон, или да впечатлим човек, когото харесваме, желанието ни да знаем никога не спира. В такъв случай възниква въпросът – къде е тайната на ефективното учене? Може би ще Ви разочароваме, но изчерпателен отговор на този въпрос НЯМА. Това не означава обаче, че няма начини да се учи ефективно. В поредица от видеа преди време Ви дадохме някои насоки. Продължаваме с разкриването на някои от тайните, които могат Ви дадат ключа към ефективното учене независимо на каква възраст или какви умения имате към момента.

Тайна № 1 – Трябва да знаете кога да учите

С други думи планирайте времето, в което да учите!

 

Учещите хора на по-голяма възраст имат „сутрешни“ умове, т.е. запомнят по-лесно преди обед. Изследване на група учещи хора на възраст между 60 и 82 години (да, няма грешка във възрастта) в Института Ротман Рисърч в Торонто, Канда, установява, че те са се справили по-добре на тестове за запомняне между 8:30 и 10:30 часа сутринта, отколкото между 1:00 и 5:00 часа следобед. Всъщност учените, направили научния експеримент казват, че следобед умовете на участниците са бездействали, защото са превключили на т.нар режим „по подразбиране“.

За разлика от тях по-млади на възраст хора, но отново такива, които биха могли да бъдат квалифицирани като възрастни, следобед все още са били концентрирани. За да вземат максималното от усилията си, младите хора трябва да планират ученето си.

Друго изследване разкрива, че 16-17-годишните момичета се представят по-добре на тестове със запомняне на факти, ако са учили в 3 следобед, отколкото, ако са учили в 9 вечерта, но усвояват умения, отнасящи се до движения по-бързо, ако са ги правили вечерта. „Резултатите показват, че е по-добре да се използва следобедът, за да се учат езици и вечерта, за да се свири на пиано или друг музикален инструмент“, казва Кристоф Нисен от университета във Фрайбург.

Защо планирането във времето има значение? Знаем, че сънят след научаването на нов факт или умение спомага за запомнянето му. Нисен предполага, че „критичният прозорец“  между ученето и съня е по-малък за запомняне на знания свързани с движение, отколкото за друг тип знания. Дали възрастните могат да се възползват от този прозорец все още не е ясно. „ Има доказателство, че младежите имат по-голям потенциал да учат и спят по-добре“, казва немският учен.