Школа "Интензив"
Кратък преглед на непознатата страна от историята на Хелоуин

Кратък преглед на непознатата страна от историята на Хелоуин

Когато споменем Хелоуин повечето хора се сещат за обикаляне по къщите за „Пакост или лакомства“, паради с костюми, ловене на ябълки с уста или други забавления за цялото семейство. Но се обзалагаме, че не знаете истинската история за древния произход на Хелоуин.

Всичко започва преди 2 000 години със келтския  фестивал Сауин (Samhain), който се празнувал на 1 ноември. Вярвало се, че на 31 октомври, в нощта преди Сауин, мъртвите се връщали като духове. Хората им оставяли вино и храна на прага на домовете си, за да ги омилостивят и да ги накарат да стоят далеч от тях. Не излизали от домовете си, а ако го правели се маскирали, така че духовете да ги сбъркат със себеподобните си.

Християнската църква променя Сауин на ден на „Вси светии“ (All Saints or All Hallows) през VIII век, а деня преди него на „All Hallows“, а по-късно името било съкратено на Хелоуин (Halloween).

Хелоуин съчетава три обичая, които водят началото си от средновековна Англия – Пакост или лакомства; Соулинг (Souling) и Гайзинг (Guising). Соулинг е християнски обичай, отбелязван на 2 ноември или Деня на всички души. Тогава млади момичета се молели от къща на къща да им дадат така наречените сладки хлябове за душите (soul cakes), а в замяна се молели за починалите близки на хората. Тази традиция била наричана соулинг.

Гайзинг се практикувал също през Средновековието, на Хелоуин, когато млади хора се обличали с костюми и в замяна на рецитиране на стихотворения, пеене на песни и казване на вицове получавали храна, вино, пари и други продукти.

През XIX  в. в Америка емигрантите от Ирландия и Шотландия пренасят тези традиции (Соулинг и Гайзинг) и резултатът е „Пакост или лакомства“. Първоначално е отдавано повече значение на правенето на пакости. Това продължава до 50-те години на XX в., когато празникът е превърнат в семеен и е насочен повече към децата.

Днес Хелоуин е сериозен бизнес. За празника ежегодно Американците харчат около 6 милиарда долара за костюми и сладкиши, което го прави вторият най-комерсиален празник след Коледа.