Школа "Интензив"
Колко много е прекалено много или какво е мястото на граматиката в ученето на разговорен чужд език

Колко много е прекалено много или какво е мястото на граматиката в ученето на разговорен чужд език

speking-class-article.jpg

Граматиката е ключов фактор при ученето на всеки език, а учещите втори чужд език прекарват доста време в усвояването на граматически правила и форми. В този процес е възможно фокусът върху граматическата страна на езика да стане прекален, като така се акцентира повече върху писменото му усвояване и по-малко върху говоренето. В тази връзка в следващите редове ще Ви дадем няколко идеи как в часовете по разговорен чужд език граматиката да не отсъства, но и да не го превзема.

Поддържайте комуникацията

Учителите по втори чужд език имат желание да насърчават учениците си повече да говорят и комуникират, отколкото да заучават готови реплики от диалози. Граматиката е необходима за добрата комуникация, но за час, в който наистина се общува на чужд език се изисква много повече. Когато учещите чужд език биват окуражавани да говорят по креативен начин с езика, който владеят със сигурност ще правят граматически грешки. От друга страна, насърчаването на тази креативност в езика се доближава много повече до начина, по който езикът се използва в реалния свят. В майчиния и втория усвоен език креативна комуникация означава да предадеш посланието си с всички инструменти, с които разполагаш. Когато граматиката не е правилна, успехът се изразява в това посланието просто да стигне до отсрещната страна.

„Когато ножът опре до кокала“ или когато граматиката стане неизбежна

Дори и когато ползвате езика по креативен начин, има моменти, в които правилната граматика е съществен фактор, за да предадете посланието си. Такъв пример са условните изречения в английски език, и не само при него.  Разликата в глаголното време може да означава дали нещо  се е случило или не, например “I would have called you” и  I called you” са две съвсем различни неща. В такива случаи е необходимо граматиката да се познава добре и ползва правилно. Ученето на граматика обаче съвсем не означава, че комуникацията в класната стая ще спре. Достатъчно е обучаващите се да получат основни граматически указания и да бъдат коригирани само, ако комуникацията между тях е възпрепятствана, заради граматически грешки.

Всяко нещо на мястото си

В ресторанта, на спортно събитие, на бизнес среща всички тези ситуации са чудесен повод да се представят граматически концепции на учещите чужд език. Например темата за спорта е чудесна за въвеждането на възклицанията. Когато граматиката идва по естествен начин, като част от конкретна тема, тя прави един урок по-пълноценен.