Школа "Интензив"
За ползите от четенето на глас на бебета

За ползите от четенето на глас на бебета

reading.jpg

Вероятно знаете, че ползите да четете на глас на Вашето бебе са големи. Така например четенето на глас спомага за увеличаването на техния речник, те започват да разбират по-добре и се научават да слушат. Ако постоянствате и правите това докато малкото Ви съкровище расте, съвсем скоро ще дойде моментът, в който той или тя ще започнат да Ви отговарят с гукане и усмивки – техният начин за комуникация. А замисляли ли сте се какви ще са позитивите, ако четенето става не само на майчиният, но и на чужд език, такъв който владеете на определено ниво или, който учите в момента?

Ето 5 пози от четенето на глас на Вашето бебе:

1. четенето на глас задълбочава връзката родител-дете – Четейки, независимо на какъв език, докато Вашето бебе си почива в ръцете Ви или седи в скута Ви, Вие неусетно създавате дълбока връзка по между си. Съдържанието на текста или неговия обем не са от голямо значение, важното е докато четете да концентрирате вниманието си върху най-скъпото Ви мъниче и да му четете с нежност.

2. Може да ползвате четенето на глас като средство за успокояване – Чете, когато сте спокоен самият Вие, няма странични шумове или нещо, което ще Ви прекъсне, а бебето е нахранено и не е раздразнено по някакъв повод. Стремете се към това не да четете дълго, а в подходящото време, което включва Вашето и това на бебето разположение на духа за такова преживяване. Ако усетите, че бебето или вече проходилото Ви дете харесва определени пасажи, просто ги препрочитайте. Ако невръстният Ви слушател изгуби интерес, по-добре прекратете и се върнете към това занимание в подходящ момент.

3. четенето на глас е добър начин за учене – дори и най-малките бебета отговарят на ритъм, рими и повторения. За това класическите, и не само, детски книжки са подходящ избор. Опитайте с кратки изречения с рими със забавни думи или симпатични звукоподражателни такива, за да задържите вниманието на детето си.

4. четенето на глас подготвя Вашето дете за нови приключения – когато избирате книги за събития от ежедневието, като това да ходите до село или в зоопарка, да се забавлявате в парка, да ходите на гости при баба и др., Вие всъщност го подготвяте за заобикалящия го свят.

5. четенето на глас прави ученето забавно и стимулиращо – Много книги акцентират върху цветове, форми и букви, вместо върху историята. Не се старайте да ги учите да запомнят истории, има достатъчно време за това. Окуражавайте детето си да възприема красивите картинки и ярките цветове.

П.П. Ако четенето на глас на вашето бебе става на чужд език и превърнете ученето му в постоянен ангажимент Вие ще подготвите детето си да владее този език като втори матерен. Ако имате желание да го направите, но нямате възможност да си набавяте подходящи и разнообразни книги, възползвайте се от ТОЗИ сайт, където ще може да намерите стотици детски книжки на английски език и то безплатно.