Школа "Интензив"
Възрастните отново на училище

Възрастните отново на училище

Доказан факт е, че детският ум е „по-гъвкав“ и може по-лесно да бъде формиран и моделиран. С други думи, децата биха научили един чужд език много по-бързо, отколкото един възрастен. НО това в никакъв случай НЕ ОЗНАЧАВА, че възрастните не са способни да учат чужд език. Много от тях вече са били на училище и са научили чужд език и вероятно използват свои си начини, за да запомнят граматически правила и лексика.  

Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, когато се окажете в класна стая с възрастни независимо дали сте преподавател или ученик.

1. Образование на години – мисия неВъзможна

 older_woman_graduation_cap___gown.jpg

За много хора с известен жизнен опит идеята за връщане в училище под каквато и да е форма може да изглежда обезкуражаваща, защото са загубили навика да спазват определен ред и навиците, свързани с учебния процес. При такива предпоставки ролята на преподавателя, е да Ви предразположи с поведението и отношението си.  Достатъчна е една усмивка, позитивна нагласа, която да се предаде и на аудиторията. Личният подход, доколкото е възможен, също е важен инструмент, за да се даде увереност на обучаващите се.

2. Колко важно е да активното участие в клас?

 raised-hands.png

Важно е всеки обучаващ се да взима участие по време на урок, което важи с още по-голяма сила, когато става дума за учене на чужд език. Езикът, за разлика от историята не е нещо, което може да бъде запомнено посредством механично повтаряне. Да, наистина, думи, конструкции, граматически правила могат да бъдат повтаряни, но няма да бъдат запомнени, освен ако не се практикуват. Хората трябва да се научат да излизат от зоната на комфорта си и да опитват нови неща. В клас един от най-добрите начини обучаващите се да участват са ролевите игри или сценариите, в които всеки има реплики. Това не само ще накара участниците да излязат от черупката си, но и да осъзнаят, че и други могат да се чувстват по същия начин.

3. Да осъзнаем колко много всъщност знаем

 good-light-bulb-idea-12-light-bulb-ideas-1600-x-992.jpg

Това означава всъщност да осъзнаете значението на конкретната дума сами, а не учителят ви просто да я напише на дъската. Процесът на преписване от дъската е неизбежен, но не е необходимо да е единствената алтернатива. Ако обучаващите се свикнат да „откриват“ думите самостоятелно, а не да очакват да ги получават на готово, това ще е и техния стимул да продължат да придобиват нови знания по съответния език.

4. Опитът

 life-lessons.jpg

Една от отличителните характеристики на групата обучаващи се по чужд език, съставена от възрастни хора е, че те имат натрупан опит, свързан със сферата, в която работят или с техния живот. Това не само може, но е и абсолютно необходимо да бъде превърнато в тяхно предимство и този, който трябва да го направи е преподавателят. Добра идея е да се организира дискусия за това кой метод на преподаване е работи най-добре за участниците в групата. Това е добър начин да се разкрият нуждите на обучаващите се.

5. Не се подценявайте

successful-business-people-smiling.jpg

Вие вероятно вече знаете няколко думи или изрази на езика, който сте започнали да учите. Най-малкото имате изградени навици да запомняте и учите нови неща. Това ще да ви е от голяма полза при усвояването на нов чужд език. Да не подценява и своите пораснали ученици е съвет, който трябва да помни всеки преподавател, който се занимава с преподаване на възрастни.