Школа "Интензив"
Стимулирайте креативността на учениците по време на урок чрез използване на визуални средства.

Стимулирайте креативността на учениците по време на урок чрез използване на визуални средства.

Добро начало на седмицата – „История по снимка“

За първи урок на седмицата добър начин за загрявка са снимки от вестници представящи събития от предходната седмица. Препоръчително е снимките да са с различна трудност. Поставете снимките в класната стая и помолете обучаващите се да се разходят из стаята, като под двойки обсъдят, с които от събитията са свързани. Друг вариант е да ги помолите да съставят своя история по видените снимки. След това две по две двойките могат да обсъдят идеите си. Обратната връзка с класа обикновено носи забавни и интересни идеи, а хубавото на упражнението е, че всяка седмица може да бъде актуализирано с нови снимки на нови събития.

1.jpg

Дискусия или дебат

Картините също могат да бъдат използвани като провокация на дискусия или дебат. Изборът на силно изображение, което представя дискусионна тема ви гарантира началото на диспут.

 

2.jpg

Използвайте вестници

Разделете обучаващите се на групи от 3-4ма, като им предоставите различни снимки от вестници и заглавия. Накарайте ги да свържат всяка снимка с правилното заглавие. Друг вариант на задачата е да раздадете снимките и да помолите обучаващите се да направят свои заглавия, като накрая сравните техните идеи с оригиналните заглавия и направите съответните коментари.

3.jpg

Забавни обяснения

Това е забавно упражнение, което да провокира чувството за хумор у Вашите ученици. Намерете снимки на животни или хора в странни ситуации или със странни изражения на лицата им. Задачата е обучаващите се да намерят обяснение на изображенията. Упражнението може да е още по-интересно, ако го направите като състезание за най-забавното обяснение, като първият ще спечели награда каквато сте подготвили предварително (Не е необходимо да е нещо голямо. В духа на задачата може да е нещо шеговито. Всичко зависи от Вашето въображение).

4.jpg

Създаване на образи

Снимките могат да бъдат използвани, за да помогнат на обучаващите се да създадат образи в уроците за писане. Раздайте няколко снимки, на които са запечатани хора на различна възраст, ситуации, националности и т.н, нека да са ярки, изглеждащи интересно хора. Накарайте учениците си да създадат профил на човек от снимките. Това е чудесен начин да упражните прилагателни, описващи характера и външността. Описанието трябва да съдържа както очевидните характеристики на персонажа, така и предполагаеми черти на неговия характер, професия, начин на живот и т.н.

Упражнението може да бъде развито като съберете обучаващите се по двойки, така че те да „поставят“ в ситуация своите образи от снимките и да създадат диалог между тях. 

swimmer-underwater.jpg

„Кое е това място?“

Снимки на различни места може да провокират и стимулират използването на прилагателни имена, с които да се опише заснетата локация. Отново заложете на впечатляващи снимки на климатични катаклизми, девствени места или обратно на бездомници или улични музиканти и шествия. Обучаващите се трябва да работят по двойки или малки групи, като първо обсъдят какво виждат, как би се чувствал всеки от тях на мястото на човека от снимката и т.н., а накрая въз основа на казаното съставят история.

 

times-square-new-york.jpg

Използване на снимки за упражнение на граматика

Снимките могат да бъдат използвани, за да се упражни граматика. Например, ако на обучаващите се раздадат снимки, на които се извършват различни дейности. Чрез насочващи въпроси да опишат това, което виждат може да се упражнят различни глаголни времена. Снимка на стая пък е начин да е упражнят предложи за място като се опише положението на предметите един спрямо друг.

 

2012-carnival-rio-02212012-17.jpg

Картинна диктовка

Това е упражнение а напреднали в изучаването на чужд език. Разделете класа от обучаващи се на малки групи от по 3-4ма души. На всяка от групи раздайте снимка на известна картина като целта е да опишат това, което виждат на друга група, която трябва да пресъздаде картината по описанието, което чува.  Накрая всички сравняват нарисуваната картина с тази от снимката и коментират разликите.

girl_with_a_pearl_earring.jpg