Школа "Интензив"
Предимствата на ранното чуждоезиково обучение в седем стъпки

Предимствата на ранното чуждоезиково обучение в седем стъпки

brainy_baby_small.jpg

Който не знае чужди езици не знае нищо за  собствения си, е казал още преди десетилетия немският поет, писател и учен Гьоте.

1. По добро възприемане на собствения си език  - През повечето време използваме майчиния си език без особено да се замисляме за прилагането на граматически правила. И това е съвсем естествено. Ученето на чужд език обаче може да допринесе за по-доброто разбиране на нашия собствен език, дори и за подобряването му по отношение както на граматиката, така и на лексиката.  Причината е в това, че сравнявайки два езика научаваме повече, от колкото като владеещи само един език.

2. Занимание за цялото семейство – Модерният живот е динамичен и все по-често чуваме или сами казваме: „Няма време“ за това или онова. Ученето на език може да е дейността, която да обедини семейството и да му даде поводът да прекарва повече време заедно и то не само за кратък период, а за години напред , давайки му общ стимул за усъвършенстване на способностите на всеки един член от семейството.

3. По-високи резултати при полbabycap_small.jpgагане на изпити – Многобройни изследвания показват, че ученици, които са изучавали чужд език показват по-добри резултати от своите връстници при полагане на изпити.

4. По-добри умения при четене – Познанията им по втори език дават по-голяма възможност на тези деца да се научат да четат. С възрастта тези способности се увеличават. Освен това способността да могат да четат на два езика е впечатляваща сама по себе си.

5. Акцент много близък до този на носителите на езика – Децата имитират това, което чуват и са изумително добри в това. Приспособяват се към различията в тона или гласа. Чувствителните им уши им помагат да възприемат и възпроизвеждат особени звукове, с които възрастни и дори младежи се затрудняват. Започвайки от ранна възраст с заниманията си по чужд език, вашето дете ще може да говори гладко и уверено от самото начало.

6. По-голямо самочувствие – Децата непрекъснато откриват нови неща, но ученето на нов език е нещо уникално, чиито плодове жънем и се ползваме на всяка възраст. За децата усещането за притежаване на умение, което идва с първите срещи с новия език може да стимулира у тях по-голямо желание за учене като цяло.  Тъй като децата се намират в един специален „период на  възможностите“, в който ученето на език става интуитивно и по естествен начин, лекотата и удоволствието от преживяването може да увеличи самочувствието им и желанието им да откриват нови неща.brain-boost_small.jpg

7. Стимулира мозъка – Според  Джемс  Р. Флин* „Мозъкът  прилича много повече на мускул, от  колкото си представяме. Необходими са му упражнения свързани с познавателни умения.  Не е восък, върху който поставяте неизличим печат. “ Изследванията показват, че децата „изложени“ на влиянието на два и повече езика е отличен начин, за свиването на тези „мозъчни мускули“ и за тяхното развиване. Сивото вещество е отговорно за възприемането на информацията, включително паметта, речта и сетивното възприятие. И тъй като може да бъде повишено чрез „излагането“  му на чужд език, да учите втори език е все едно да заведете мозъка си на  фитнес.

 

Джемс  Р. Флин* - проф. по политически науки от Университета в Отаго Нова Зеландия, посветил се на изследванията си върху интелигентността. Става известен с откриването на т.нар.  ефект на Флин – продължаващото увеличаване на коефициента на интелигентност при полагането на стандартизирани тестове.