Школа "Интензив"
Няколко трика, за да говорим повече на урок по чужд език - част 1

Няколко трика, за да говорим повече на урок по чужд език - част 1

 

intenziv-blog.png

Една от главните цели на обучението по чужд език е развиване на умението да се говори. Теоретично това трябва да се случи по следния начин: първоначално говори предимно учителят, но това бързо прераства в ситуации, в които обучаващите са тези, които говорят повече. Преподавателят може да прецени дали има успех в задачата да накара учениците си да говорят, когато ги чуе да комуникират по между си на чуждия език.

 

Ето и няколко простички съвета към преподавателите, които могат да накарат обучаващите се в чужд език да говорят повече. Съветите са насочени към преподавателите, но ще са полезни и за учещите чужд език от една страна, за да преценят как се справя техния преподавател, от друга да му помогнат с идеи за разнообразяване на учебния процес, а от трета да са подготвени за различните форми на упражняване на устната реч на чуждия език.

1. Разпределяйте въпросите.

 Този простичък метод се изразява в следното: След като сте прочели един текст и са зададени общи въпроси към цялата група, обърнете се по име към отделни  хора, за да ги накарате да говорят. Това изглежда просто, но често учителите го забравят.

2. Ролеви игри

Те са изключително ценни при ученето на език, защото практическият език се усвоява чрез упражнения. В този смисъл ролевите игри позволяват на обучаващите се да използват знанията си по по-креативен начин.

3. Открийте интересна тема

Избирайки тема за дискусия може да стимулира дебата в класната стая. Трябва да внимавате обаче с това дали някоя тема не е прекалено парлива и някои от участниците да се засегнат, както и за използваните материали.

4. Задавайте им въпроси за тях самите

Хората обичат да говорят за себе си. В езиков курс по бизнес английски например това е добър повод всеки да разкаже за работата си. Преподавателят може да се разходи из стаята и да попита всеки каква е ролята му и какви са отговорностите му в професионално отношение.

5. Окуражавайте ги да задават въпроси

Нека самите обучаващи се задават въпроси по различни теми. Ще ги ангажирате, ако се обърнете персонално към някой от групата. Попитайте ги дали конкретна форма на глагола е вярна. По всякакъв начин се стремете да внушавате на учениците си, че задаването на въпроси ще подобри уменията им по езика.

6. Преподаване на произношение

Обърнете внимание на произношението. Стремете се да накарате обучаващите се да произнасят думите максимално близо до правилното произношение, но и имайте предвид, че са носители на езици с различна фонетика и артикулация на звуковете от езика, който учат.

7. Дебати

Организирането на дебат е добър начин да накарате учениците си да говорят малко повече. Окуражавайте ги да използват новопридобитите им умения по креативен начин.