Школа "Интензив"
Грешките са елемент от ученето на чужди езици

Грешките са елемент от ученето на чужди езици

„Да правиш грешки е част от процеса на учене на език."

Тези, които мислят по този начин вероятно си представят следния модел:

spelling-mistake3.jpgУчащия се формулира изречение, в което прави грешка. Преподавателят коригира неточността, а учащият се запомня правилната конструкция, като се надява да прави по-малко грешки за в бъдеще. Процесът се повтаря докато учащият се спре да прави грешки.

Три са основните важни условия, за да работи този модел. Ще разгледаме всяка от тях по отделно.

1)     Изисква доста време.

Самото учене на език е интензивен процес на запомняне на модели. Необходимо е да се наизустят огромно количество думи, фрази, конструкции.   В английския език например, изключенията от правилото често надминават конструкциите, които му се подчиняват.  Ефективният метод на учене трябва да подпомага този процес. С други думи обучаващият се има нужда от огромно количество правилни примери на съответния чужд език. При метода на обратната връзка, правилният пример се поднася след като бъде коригиран от преподавателя.

2)     Изисква компетентен преподавател

Не е достатъчно просто да комуникирате с носител на езика, защото има голяма вероятност груби граматически грешки, да не бъдат поправени, поради учтивост.

3)     Може да предизвика отново да бъдат направени грешки.

Всеки път, когато кажете изречение, дори и с грешки, мозъкът Ви го запомня и е много вероятно да направите същата грешка отново.  Това от своя страна може да забави процеса на учене.

Изводът:

За да напреднете осезаемо в ученето си на чужд език не трябва да разчитате само на своя преподавател .Той е важен фактор, но ученето чрез проба-грешка и корекция е бавен процес и ще ви трябват доста години, за да се усъвършенствате. От друга страна, ако само гледате или чете без да имате възможност за консултация с преподавател, има вероятност да заучите думи и фрази грешно или да не научите такива, защото не осъзнавате значението им. Комбинацията от метода на проба-грешка с преподавател и самостоятелна подготовка с чете и слушане на съответния чужд език е идеалният вариант да по-рано да можете да обличате мислите си в обвивката на не майчиния Ви език.