Школа "Интензив"

7 бизнес правила ... Правило 6

rule-6-intenzivno.jpg

Автор: Анелия Атанасова

Правило № 6 - Не оставяйте днешната работа за утре!

Не оставяйте днешната работа за утре, защото се натрупва и става непосилно в един момент, и дори невъзможно за наваксване, а това е равно на несвършване. Ако не свършим обаче дадена работа, означава, че губим от качеството на цялостния ни труд. Всеки един ден трябва да работим по всички приоритетни задачи. Нека не мислим, че конкретна задача може да почака, защото това време няма да дойде, особено ако решаваме само ежедневните и най-спешни проблеми. А спешни проблеми винаги има. Налага се да мислим по-общо и да работим ежедневно и по големи проекти и задачи, които чакат от много време и не се решават само за един ден. Те създават илюзия, че не са спешни, но ако не работим по тях всеки ден, в един момент се превръщат в неотложни за деня. Нека не се успокояваме, че може и утре да погледнем даден ангажимент, заради заблудата, че още не е съвсем наложително. За да не се превърне в проблем, разумно е да започнем да мислим и да действаме от рано. Това изисква дисциплина и последователност.

Задачите за конкретен ден са такива, които не търпят отлагане, но и такива, които все още не сме определили за спешни. Идеята е да си правим план за деня и да се стремим да изпълним 100 % всичко. Ако оставим днешната работа за следващи дни, има риск да изостанем много и ще се разклати всичко от този момент нататък. Ефективно работи този, който има правилен план и го следва последователно. По този начин вършим повече дейности и нямаме усещане за изгубени в хаоса.

Наблюдавам хора, които заемат отговорни позиции, но маниерът им на работа е неорганизиран, без план, нямат усет към приоритетите и през деня вършат това, за което имат настроение, а не това, което е необходимо.

Такъв стил постепенно погубва бизнеса и всички други ги изпреварват, докато те се лутат и „безгрижно кацат от цвят на цвят“.