Школа "Интензив"

7 бизнес правила ... Правило 5

aesthetics-intenziv2.jpg

Автор: Анелия Атанасова

Правило № 5 - Естетика

 Всяка точка, на която клиентът се среща с нашата услуга или продукт, трябва да е приятна за погледа. Важно е да е подредено и естетично, според възможностите ни. Независимо дали това е офис, магазин, хотел или заведение за хранене, редът и естетиката могат само да ни помогнат по пътя към успеха. Това не е нито трудно, нито струва нещо. Ясно и просто - не бива да подминаваме хартия, хвърлена на пода – кой, ако не ние ще я почистим и кога, ако не сега? Пътят на клиента ни нека да е приятен, чист, подреден и предразполагащ. Да не поставяме на пътя препятствия, счупени или съборени предмети и отпадъци. Нищо не струва да подредим или да разместим мебелите така, че да изглежда приятно.

Защо да не извършваме почистване на ненужни предмети и документи през определен период от време. Ще се изненадаме колко много отпадъци държим безсмислено и колко вещи, които мислим за безследно изчезнали, ще открием. Знаете притчата за загубената овца...Ще си подарим приятни изненади, а колко по-приятно ще се чувстваме ние, колегите и клиентите ни след разтребването!

Защо помещения, в които клиентите влизат, понякога са неподдържани и разхвърляни? От нежелание да си дават труд ли го правят, смятат, че не е важно, защото има много по-важни задачи, не забелязват, че разхвърляно или има друга причина? Струва си да помислим над този въпрос и да се стараем да предоставим на клиентите ни възможно най-привлекателната гледка. Не е нужно да се обзаведем със скъпи и луксозни мебели, ако сме ги затрупали с разхвърляни отпадъци и ненужни хартии.

Странно е понякога защо витрините на магазин са изцапани, защо рекламната табела е счупена или избеляла (о, извинете, това струва пари, увлякох се). Необходимо е обикновено подреждане, за да изглежда, че и идеите, които предлагаме чрез бизнеса ни, също са подредени и добре организирани.

Редът и естетиката, според възможностите ни, привлича клиентите, а струва нула лева.