Школа "Интензив"

7 бизнес правила ... Правило 4

honesty-intenziv.jpg

Автор: Анелия Атанасова

Правило № 4 – Честност

 Стремежът да сме честни с хората, в частност към клиентите и бизнес партньорите ни, е много ценен. Така се създава доверие. Ако сме честни няколко пъти последователно  с клиент, той знае, че няма да го подведем и ще ползва отново и отново услугите ни. Дребните сметки и лъжи винаги се обръщат с отрицателен знак срещу нас, рано или късно. Честността, откритостта, прозрачността винаги печелят. Нека да имаме търпение да изчакаме резултата, разбира се.

Едно проявление на честност е да рекламираме истинския продукт, а не по-привлекателния му братовчед. Дразнещ е всеки акт, който носи посланието към клиента: „Ти не си интелигентен и няма да разбереш, че те подвеждам“. Защо снимката на кутията с бисквити изобразява апетитна бисквита с много шоколад, а когато отворите кутията искрено се изненадвате от неатрактивния вид на реалната, както и видимо по-малкото шоколад в нея? Или пък безпричинно голяма и пълна с въздух и излишни картонени уплътнения опаковка, явно, за да  предполага голямо съдържание, но когато отворите виждате , че съдържанието е една трета  от опаковката, и то в най-добрия случай. С тази лъжа производителите си вкарват автогол. Излишно е да лъжат, защото на практика определен брой клиенти ще купят и ще се разочароват, но на всеки му трябват лоялни клиенти. Клиентът се нуждае от честно отношение и от уважение. Елементарната лъжа не носи успех, напротив. Има безброй подобни примери, за които и вие се сещате. По-ценно е да създадем дълготраен интерес към продукта, а не временен или еднократен. Така не се печелят нито клиенти, нито пари.

Друго проявление на честността е когато сгрешим, да се извиним. Нека си признаем грешката пред клиента и да се реваншираме. Да не оставяме грешката да се забрави или времето да я заличи. Няма да стане. Най-разумно е да намерим сили в себе си и да я признаем с едно просто „моля за извинение“, а ако подарим на клиента отстъпка заради грешката си, ще бъде още по-професионално поведение от наша страна. Аз рядко получавам извинение, а за реванш не става и дума. Дали не осъзнават, че са виновни, не знам, никой не ми казва.

Лъжата по отношение на предварително обявената цена на продукт в сравнение с реалната, когато вече решите да купувате, също се среща често. Това е недопустимо. Посланието към клиента е отново „Правя те на глупак“.

Колкото по-честни сме в отношенията си, толкова по-леко се живее и работи и повече удовлетворени клиенти ще имаме.