Школа "Интензив"
Актуално
Начало / Актуално / „Големите българи“ – игра по повод 1 ноември, „Ден на народните будители“

„Големите българи“ – игра по повод 1 ноември, „Ден на народните будители“

01-11-2017

Когато Стоян Омарчевски в качеството си на министър на просвещението в правителството на Александър Стамболийски през 1922 г. предлага Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в общонароден празник под името Ден на народните будители, може би си е искал това да продължи във вековете напред и да се превърне в мисия на бъдещите поколения.

„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“

Ние разбрахме посланието му по този начин и го превъплътихме в игра „Големите българи“ Всеки от курсистите и преподавателите в Школа ИНТЕНЗИВ трябваше напише името на личността, която изниква в съзнанието му, когато чуе 1 ноември „Ден на народните будители“ и те го напарваха. Нашисаха името на лисче, което пуснаха в „Кутията на будителите“. Ето резултатите:

Не беше изненада, че най-често бяха изписвани имената на Паисий Хилендарски и Васил Левски. Бяха споменати четиринадесет различни имена на Големи българи, достойни да се наричат будители. Това са Васил Априлов, Петър Берон, Неофит Рилски, Софроний Врачански, Алеко Константинов, Елин Пелин, Добри Чинтулов, Георги Бенковски, Стефан Стамболов, Иван Вазов, Любен Каравелов, Христо Ботев.

Честит празник! Помнете делото на великите българи и се учете от техния пример!