Школа "Интензив"
Актуално
Начало / Актуално / Международен сертификат за владеене на японски език за курсист на Школа ИНТЕНЗИВ

Международен сертификат за владеене на японски език за курсист на Школа ИНТЕНЗИВ

06-08-2019

Успешен тест на знанията, увенчан с отличен резултат и сертификат за владеене на първо ниво японски език, си направи Светла Проданова, курсист в Школа ИНТЕНЗИВ.

Езикът на страната на изгряващото слънце се преподава в Школа ИНТЕНЗИВ от 2015 г. От тогава мотивирани от натрупаните знания, наши курсисти избраха приложна лингвистика с японски език като специалност в университета, а други от тях бяха част от групата ученици, които заминаха на обмен в побратимения на Габрово град Тойоаке (Япония). Светла е първият курсист на школата, който се подготви при нас, положи и взе сертификат за N5 на Japanese Language Proficiency Test (JLPT), организиран от Японската фондация.

Какво е усещането да държиш международно признат сертивикат за владеене на по език толкова различен от българския?

С.П.: Много голямо вълнение, защото го очаквам от няколко месеца. За самата мен беше изненадващо, че за сравнително кратко време ще съм достатъчно подготвена, за да се случи подобно нещо. Изпитах невероятно щастие, когато разбрах, че съм си взела изпита.

Колко време ти отне да се подготвиш за JLPT?

С.П.: Една година и смятам, че това е много кратко време по няколко парични. Това е съвсем различен език, трудно е да навлезеш в неговата специфика, трудно е да изработиш механизъм на изучаването му. Много неща са различни от начина ни на мислене, на писане, изобщо цялостното ни визуалното възприятие за това как изглежда един език. Не на последно място слагам и факта, че си припомнях навиците за учене отново, защото ученическите ми години отдавна са отминали. Разбираш ме какво имам предвид?!(Смее се)

Как реши да се явиш на изпита?

С.П.: Всъщност, когато дойдох тук и започнах да уча японски нямах намерение да полагам изпити за сертификат, просто исках да понауча езика. Основният фактор, за да взема решението и все пак да проверя възможностите си е моята учителка Калина Попова. Освен, че беше човекът, който ми преподаде нужното, тя беше и тази, която ме мотивира. А и не се страхувам да приемам предизвикателства,  човек трябва да е готов да се справи и с провалите си. Ако не се получи, поне си опитал, направил си тест на собствените си знания.

Разкажи ни малко повече за изпита. Кога се проведе и в какво се състоеше?

С.П.: Изпитът се провежда от Японската фондация само два пъти годишно на едни и същи дати в целия свят, като в България се провежда само на една от тези две дати, първата неделя на месец декември. Целта му е  да се провери степента на владеене на японски език, от хора за които той не е роден.

Изпитът се състои от три части: първата е за канджита (китайските йероглифи, които са заимствани в японския език) и тяхното значение, втората е комбинирана – значение на думи и граматика и третата е слушане с разбиране. За моето ниво имаше около 50 кандидата, а като цяло за всички нива бяха около 200 души.

Затрудни ли те нещо?

С.П.: По принцип и по време на подготовката ми, и на изпита, най-голямо предизвикателство за мен беше слушането, защото това е сричков език. Той звучи съвсем различно от българския и всички други езици, които съм чувала. На изпита се появи и допълнително препятствие от технически характер – двата диска, от които ни пускаха записите бяха повредени, смениха ги с трети, после се повреди и касетофона, донесоха нов … В такъв момент нещо подобно действа разконцентриращо.

Удовлетворена ли си от резултата?

С.П.: Да, много. По японската система съм постигнала 120 от 180 точки, което, приравнено към английската система, е три пъти А, т.е. отлична оценка на всеки от компонентите. Това за мен е голям успех.

Защо японски? От къде идва интересът ти към този език?

С.П.: Уча японски език за удоволствие. Работата ми е в съвсем друга сфера, но много отдавна проявявам интерес към културата и наследството на Изтока и в частност към Япония. Занимавам се с кендо в местния клуб Айки-Габрово. От дълги години практикувам йога, интересувам се от Дзен Будизъм като философия, не като религия.

Продължаваш да учиш японски. Това означава ли, че имаш за цел да покориш и следващото ниво?

Да, следващата цел е N4, определено. Задължително ще се подготвя за него. Дали ще стигна N3, не знам, времето ще покаже дали ще имам тези шансове да се справям както до сега. Надявам се да успея.

Екипът на Школа ИНТЕНЗИВ ти пожелава да продължаваш все така да поддържаш високи духа и мотивация си, да се развиваш и да успееш да стигнеш там, до където самата ти не си предполагала, както в изучаването на японски език, така и в осъществяването на всички твои мечти.

С.П.: Благодаря от сърце на Вас, разбира се, и още веднъж на моята учителка Калина Попова.