Школа "Интензив"
Актуално
Начало / Актуално / Да програмираме със Scratch

Да програмираме със Scratch

29-05-2017

 

1. Какво е Scratch?

Scratch е среда за програмиране, позволяваща да се създават анимирани истории, интерактивни игри и сценарии за филми. За да се програмира със Scratch, не са нужни предварителна подготовка и познания по език за програмиране, тъй като програмите се изграждат с помощта на шарени блокчета, подобно на пъзел. Дизайнът на средата е опростен, което дава възможност с нея да работят и малки деца. Scratch позволява на децата, докато се забавляват с изображения, звуци и анимация, лесно да усвоят принципите на визуалното програмиране. Scratch дава свобода за моделиране на различни обекти от околната среда, като по този начин обогатява културата на децата и развива творческото мислене и уменията за комуникация.

2. Защо да започнем със scratch?

Програмирането със Scratch е подходящо за разпалване на интереса. Интерфейсът на средата помага за лесноо създаване на програми, игри, анимации и истории минути след началото на заниманията. Увлекателен и интригуващ, Scratch ще помогне за усвояването на основни принципи в програмирането.

3. Какви са ползите от програмирането със Scratch?

Scratch дава възможност децата лесно да овладеят технически умения по програмиране. Те започват да боравят с цикли и да анимират обекти, работят в екип. Включването на детето в школи за визуално програмиране му помага да развие аналитичните си умения, да придобие увереност и социални умения.

4. Какво ще научим да правим през лято 2017 със Scratch?

  • Ще надникнем в любопитния свят на Scratch.
  • Ще се научим как да управляваме героя.
  • Ще си поиграем на театър или медно ревю като преобличаме героя.
  • Ще анимираме героя.
  • Ще накараме героят да започне да говори и мисли, както и да се движи.

5. Кога и как може да програмирате със Scratch?

Групи през:    юни, юли и август

Уч.часа на седмица: 8 уч. часа

Общ брой часове: 30 учебни часа

Цена: 125 лв. /записване е с 65 лв./

Курсът е подходящ за ученици от 1-ви до 5-ти клас.

6. Пример за герой програмиран със Scratch