Школа "Интензив"
Как да учим ефективно
Начало / Нашите съвети / Как да учим ефективно

1-3-ти закон на Сугестопедията


 

7-те закони на Сугестопедията и как влияят при изучаването на чужди езици:

1. Любов – учене с удоволствие, без нагрубяване; любов към човешко същество, не сантиментална.

 Ако не учите с любов към езика, разбира се резултатът няма да е висок. Ще имате спирачка на процеса, а не „попътен вятър“. Много е важно да харесвате езика, но ако не е така, намерете си причини, за да стане привлекателен. Например колкото повече постижения имате, толкова по-приятно ще ви е да го изучавате и говорите. Ще откривате красотата му с навлизането в дълбочина.

Любов е необходима и към вас самите. Няма нужда да се отнасяте към себе си твърде строго и да си поставяте неизпълними цели. Трябва да избирате учителя си по степента на любов, търпение и разбиране, с които подхожда към учениците си. Не приемайте раздразнителен и отегчен учител, тъй като ще изпитвате вина, която няма да е ваша всъщност и няма да постигнете много с ученето си. 

 

2. Свобода – без страх и напрежение, свобода как да възприеме знанията.

Имате пълна свобода на учене извън регламентираните уроци с учител. Вие избирате колко време да се занимавате. Следвате програма, но до голяма степен си я изработвате сами. Откривате какво работи за вас, къде ви е силата и слабите места. Уникален сте и имате свободата да поемете по свой път, който да води до целта ви.

Ако усетите напрежение, постарайте се да го прогоните със споменатите тук начини. Знайте, че усещането за незадължение отваря много повече връзки в мозъка ви и запомнянето е по-ефективно. Учителят ви трябва да ви създава усещане за свобода. Индикатор за това е вашето желание да се срещате с него и да ползвате услугите му.

 

3. Усещане, че нещо необикновено се случва – за да се отключат резервите в мозъка.

Учителят ви създава тази атмосфера, за да ви предразположи към възприемане и да се слеят в един процес лявото и дясното полукълбо на мозъка ви. Колкото по-любопитно, толкова по-запомнящо се. Но и вие когато учите самостоятелно, също си създавайте необикновена обстановка и да се стремите към избягване на еднообразието и скуката. Сами си организирайте по-необичайна среда и нагласа, за да активирате неподозирани резерви за възприемане.