Школа "Интензив"
7 причини Вашите деца да владеят френски език

7 причини Вашите деца да владеят френски език

Американският бизнес сайт Business Insider представя любопитен списък с аргументи защо е добре все повече  деца да учат красивия език на французите. Ето кои са причините, според авторите:

1)  За тези, които говорят английски език, особено носители на езика, френският е най-лесният чужд език за учене.

Може би сте чували, че за тези, които говорят английски език, особено носители на езика, испанският е най-лесният чужд език за учене. Това няма как да е истина, тъй като английският всъщност е „доведеното дете“ на немския и френския език и по-голямата част от корените му водят началото си от галския език. Всъщност в продължение на няколко века френският е официалният език в английския двор. Списъкът от английски думи с френски произход на практика е безкраен.

Обратното е валидно със същата сила, т.е. ако знаете френски лесно ще научите английски език. Факт проверен от наш преподавател. (бележки на преводача)

2) Ученето на френски език прави ученето на испански много по-лесно. 

Ако четете тази статия, вероятно няма нужда да изброяваме всички социални и икономически ползи от ученето на чужд език. Отново вземаме предвид естествената склонност на американците да учат испански език. Тъй като френският и испанският са „доведени деца“ на латинския, на практика може да махнете „доведени“, ако някога се решите да се захванете с испански. А ако вече сте го учили, се изисква съвсем малко усилие, за да направите прехода към френския.

3)  В цяла Европа френският е все още основният чужд език, който се преподава в училищата.

Когато живеех във Франция (бл на автора)беше невъзможно да общувам с деца на моята възраст от Италия, Япония, Китай и Мексико на друг език освен на френски. Освен това английският не беше вариант, когато пътувах във Полша и Чехия.

В допълнение ще кажем, че френският  е един от официалните езици в Европейския съюз, на който задължително се превеждат всички документи, излезли от организацията или свързани с нея. (бележки на преводача)

4) Ако искате да разберете съвременна Русия и Китай, трябва да знаете френски език.

Наред с всички позитиви, до които е довела, Френската революция е хвърлила светлина за това какво е тоталитаризъм. Руската революция от 1917 г. е на практика опит да се преповтори част от Френската. Комунистическата революция на Мао Дзе Дун в Китай от своя страна е опит пък да се повтори Руската. Това е причината книгата на за френската революция на Алексис де Токвил, писана преди 150 години, наскоро да стане бестселър в Китай. Да може да я намерите на английски, но преводът не е толкова добър, от една страна, а от друга, кой ще направи превод, ако няма хора, които да владеят френски.

5)  Половината Африка говори на френски език.

Както може би вече сте чули, китайските корпорации са започнали сериозно да навлизат на африканския пазар, заради евтината работна ръка и изобилието от ресурси. Френско говорящите страни, особено Алжир, представляват значителна част от инвестицията. Половината от най-добре развиващите се страни в Африка са с официален език френския.  При това се очаква ролята на  Африка като един от основните агенти  в глобалната  търговия и международните отношения да нараства все повече.

6)  Американците все още слушат френски непрекъснато.

Ако живеете в Ню Йорк или Вашингтон най-вероятно чувате част от разговор на френски език в метрото през цялото време. Ако искате а се почувствате като герой – упътете някой изгубен френски турист и неговото семейство на собствения му език!

Френски може да чуете във филми и телевизионни предавания. Например в хитовата лента „Вълкът от Уолстрийт“ в сцената в Женева героите на Жан Дюжарден и Леонардо Ди Каприо говорят на френски.  

 7) Френските политици произвеждат най-пикантните новини.

Обикновено докато чете политически новини човек може да се депресира. Най-доброто лекарство за това, нещо което и детето Ви би оценило, са новините от Франция. Нищо страшно не се е случило тези дни. Всъщност французите се поставиха в абсурдна ситуация, за да разнообразят живота си. Вероятно сте чули, че френският президент Франсоа Холанд беше заловен да излиза от дома на красивата си любовница, нахлузил смешна каска за мотор. И вместо това да стане грандиозен скандал, случката даде тласък на неговата популярност.

Източник: www.businessinsider.com