Школа "Интензив"
5 начина да предотвратим Summer Slide

5 начина да предотвратим Summer Slide

Какво представлява “Summer slide”?

1.    Направете четенето забавно! - Вашите деца ще искат да четат, ако „скриете“ книгите във всички забавни дейности, които правите. Ако ходите на плаж или пикник, носете книги за четене или играйте на игри, свързани с четене на думи. Вплетете четенето незабележимо и е много вероятно да създадете полезен навик и мотивация за четене за в бъдеще дори без вашето участие като родител или учител.

В Школа Интензив ученето, особено през лятото, е изключително забавно и интересно, а усвояването на чуждия език става неусетно и по най-приятния начин. Предлагаме поддържащо и развиващо езиково обучение с комуникативна насоченост. Разгледайте предложенията ни ТУК.

2.    Изберете правилните книги. - За да се запази летния свободен дух, нека книгата да е интересна на децата. Препоръчително е да не е много трудна, нито прекалено лесна, а да отговаря точно като трудност на знанията и възрастта на детето.

3.    Задайте цели - Седнете с детето си и поставете летни цели за четене или учене заедно. В зависимост от възрастта му, може да искате да определите четене на една книга седмично или един час четене на ден. Уверете се, че целите ви са реалистични и създайте система за възнаграждения. Например след всяка прочетена книга може да подарите на детето си любимо преживяване, или да му купите друга книга .

4. Отидете в библиотеката - Библиотеките са част от решението, учениците да не загубват много голяма част от знанията си, когато не се занимават с образователни дейности през лятото. Има толкова много за гледане и за правене в библиотеката! Няма по-добро място да заведете децата си. Библиотеката е място за учене, четене и забавление, място, на което цялото семейство или група деца, приятели помежду си, може да се наслаждава.

Градските библиотеки често имат страхотни летни програми за деца, които обикновено са евтини или безплатни. Докато сте там, нека детето ви да избере нови книги - то ще бъде много по-развълнувано да отвори книга, ако я избере само.

5. Четене всеки ден - Ежедневната практика е перфектна и четенето не е изключение! Покажете на децата си, че четенето е приоритет и те ще се справят и с това. Наслаждавайте се на ученолюбивото си дете си и коментирайте и анализирайте книгите заедно - тези моменти ще ви помогнат да възпитате любов към четенето и по-тясна връзка в семейството си.

Вместо извод: Ако темите на книгите за лятото са свързани с предметите, изучавани в училище, но са далеч по-разчупени и забавни от учебниците, ученикът не само няма да загуби знания и навици да учи, но ще разшири своите хоризонти и ще е стабилно подготвен за новата учебна година. Усвояване на всичко ново, като умения за справяне в непозната обстановка, готвене или практически битови умения, са чудесни летни занимания, защото през натоварените зимни месеци едва ли остава време за нещо толкова различно от академичните дейности, но пък изключително полезно за живота. Лятото е перфектното време за тези допълнителни обучения.

Още по въпроса прочетете в  Summer slide”- ЛЯТНА ЗАГУБА НА ЗНАНИЯ, както и в книгата на Анелия Атанасова „Как да учим език ефективно“.