Школа "Интензив"
Да почерпим от мъдростта на децата или как да се справяме с трудни ситуации

Да почерпим от мъдростта на децата или как да се справяме с трудни ситуации

Какво правим, когато сме в трудна ситуация, с която не можем да се справим? Някои хора се вторачват в проблема и сякаш все повече затъват в него, докато други оглеждат ситуацията от всички страни – няма начин, да няма начин! Все от някъде има изход и има решение, стига човек да успее да отклони вниманието си от проблема, който го плаши и затруднява и да огледа ситуацията и от друг ъгъл. Решение винаги има и ще го намериш, ако оставиш проблема и разгледаш това, което се случва от всички страни. Понякога помага, ако се престорим, че проблемът не касае нас, а някой непознат, а ние сме в ролята на експерти, търсещи решение. Представи си, че не ти си затънал в проблема, а някой непознат и ти си тук, за да огледаш ситуацията му обективно от всички страни и да му дадеш съвет. 
Ето как децата, със своята природна мъдрост излизат от  трудни ситуации. Има какво да научим от тях:
Докато бащата четял вестник, дъщеря му постоянно му отвличала вниманието.За да укроти детския неспокоен дух, скъсал един лист от вестник, на който била очертана картата на света.
Цялата карта била скъсана на десетки парчета, които подал на дъщеря си.Изпратил я в стаята с една единствена задача – да възстанови картата в едно цяло.
Бил уверен, че ще й трябват няколко дни, за да изпълни задачата.
Но момичето се върнало само след няколко минути с перфектно споен пъзел.
„Как успя?Това е невъзможно … “ извикал бащата, изумен от изобретателността на 6-годишната дъщеря.
„Картата ми беше трудна, така че я обърнах другата страна.Там имаше снимка на един човек, изглеждаше много по-интересно и по-лесно.Реших да сглобя неговия образ вместо картата.“ – доволно обяснило момичето.
Научете, че винаги има втора страна на всеки ваш проблем, независимо от опита, който притежавате.
Когато и да се намерите пред предизвикателство, което трябва да решите, не гледайте само в една посока.Обърнете нещата няколко пъти.
Ще се изненадате от това, което ще видите!
Източник: mall359.com