Школа "Интензив"
Бързо или бавно четем?

Бързо или бавно четем?

speed-reading-intenziv.jpg

Какво означава да четеш бързо или бавно и то с разбиране, а не машинално? Това е броят на думите прочетени за минута, като прочетеното бива запомняно.

За български език стойностите са следните: ако изчитате под 180 думи в минута, то четете много бавно.  Стандартният брой думи, които се възприемат за минута четене е между 180 и 220. Ако успявате да прочете между 220 и 280 думи, то значи чете по-бързо от обичайното. За да се изчитат над 300 думи в минута е необходимо да се познават специални техники и подготовка. Но това не е максимума на възможностите Ви. Ако се премине специален курс по бързо четене може да постигнете впечатляващите 1000-1200 думи в минута, което означава, че ако възприемате 50 страници за два часа, то, усвоявайки техники за бързо четене, ще увеличите три пъти способността си за четене и за същото време ще възприемате 150 страници.

Ако вече сме събудили любопитството Ви, можете да си отговорите на въпроса „Колко бързо чета?" тук: http://www.diterambconsult.com/blog/article/634#.VMgM3S6GQ2s

За четящите на английски език 100-110 думи в минута означава бавно четене. Обичайното количество думи, което може да бъде прочетено в минута с разбиране е 200-240. Трябва да се отбележи, че скоростта на четене се влияе от източника и в тази връзка четенето от монитор е с 25% по-бавно от това от печатно издание. Така 300 на екран и 400 думи на хартия е бързо четене, а между 700 и 1000 думи в минута е изключително постижение.

Проверете уменията си тук: http://www.readingsoft.com/

Любопитното е, че бавното четене изморява повече очите, отколкото бързото.

Независимо от скоростта на четене обаче четенето без съмнение е полезно и ние горещо Ви го препоръчваме.