Школа "Интензив"
Актуално
Начало / Актуално / 5 разлики между сугестопедията и конвенционалното обучение по чужд език

5 разлики между сугестопедията и конвенционалното обучение по чужд език

03-09-2020

Сугестопедията като метод на обучение, може да се ползва във всички сфери на познанието. Детайлно той е разработен като система за учене на чужд език от български учени – проф. Георги Лозанов и проф. Евелина Гатева. В наши дни този метод се прилага от всички утвърдени университети в света при разработката на системи за изучаване на чужд език.  Прилагаме го и ние в Школа ИНТЕНЗИВ в нашите курсове по английски език със сертифициран преподавател Поли Гочева.

Продължителност на курса: 100 уч. часа за всяко ниво (от А1 до С1)

Записване с 10% отстъпка до 18 септември.

  1. Различна обстановка - Обучението се провежда в по-различна обстановка, сред картини и красиви предмети, като основен акцент е влиянието на естетиката и класическата музика за по-добра работа на мозъка, съответно възприемане, запомняне и възпроизвеждане на новите знания.
  2. Учене чрез релаксиране - Цялостното обучение стимулира развитието на паметовите, интелектуалните, творческите и социо-комуникативните резерви и способности на хората и ги поощрява. Това им позволява да релаксират и да възприемат знанието по най-естествения за човека начин – като деца, които играят, смеят се, пробват различни неща, не се състезават, не се доказват и не се страхуват от грешките си. Това води до умствена концентрация и едновременно с това постигане на радост и мотивация от познанието.
  3. Изкуството и движението е част от обучението - За да се постигне усещането, че се случва чудо /а това е точно така, тъй като при един сугестопедичен курс могат да се усвоят 1000-1500 думи, а дори и повече/, хората не седят послушно и неподвижно в продължение на 60 или 90 минути на маса, следящи определен текст. Курсистите се настаняват удобно, влизат в различни роли, могат да танцуват, пеят, свирят на различни инструменти, и всичко това вплетено в занимания от различен вид за усвояване на определен обем знания.
  4. Специална организация на обучителния процес - Обучението преминава през специфични етапи, наречени въведение, концертен сеанс, разработка и представяне. Запаметяването на представения материал също е своебразно – освен по време на срещите, участниците четат сутрин след ставане и вечер преди заспиване изучаваните основни текстове, като по този начин влизат в резонанс с различни мозъчни цикли и ускоряват трайното запаметяване.
  5. Комплексен положителен ефект върху личността на обучаващия се - По време на цялостния процес не само се изучава определен чужд език, а едновременно с това се постигат множество други ефекти, всеки от които с огромна стойност – развитие на творческите възможности на човека, събуждане на интуицията, спадане на нивата на тревожност и неувереност, ускоряване на възприемането на знанието, осъзнаване на радостта и свободата да учиш, научаваш и показваш знания. Това води и до постигане на допълнителен терапевтичен ефект, който можем да наречем психохигиенен.