Школа "Интензив"
Актуално
Начало / Актуално / “SUMMER SLIDE” – ЛЯТНА ЗАГУБА НА ЗНАНИЯ

“SUMMER SLIDE” – ЛЯТНА ЗАГУБА НА ЗНАНИЯ

09-05-2018

5 начина да предотвратим Summer Slide

Какво представлява Summer Slide?

Summer Slide или загуба на знания през лятото, е това, което се случва, когато уменията, усвоени от учениците през учебната година, се губят в известна степен или напълно се забравят през лятото. Когато децата не практикуват уменията си за четене и учене през летните месеци, те могат да се окажат изостанали, когато училището започне отново. Тогава наваксването на загубеното ще им коства повече усилия, време и негативни емоции, отколкото поддържането на интелектуална активност през цялата година.

Защо е толкова важно да се предотврати Summer Slide?

Децата, които четат и се занимават с четене на своя или на чужд език, с учене на нови умения – дигитални компетенции, чужд език, танци, спорт, започват новата учебна година с 35-40 % по-знаещи и с много по-добри постижения от онези, които са се спуснали безгрижно по лятната пързалка на знанията и са се забавлявали без научаване на нещо ново или поддържане на знанията. Това доказват учени и специалисти в сферата образованието. В България държим първенството сред много други държави по дължина на лятната ваканция. За сравнение през 2018 г. лятната ваканция във Великобритания за най-малките продължава от 16 юли – 5 септември,а в САЩ учениците почиват от 14 юни до 19 август.

За българските ученици лятната ваканция е една четвърт от цялата година, която се определя като заслужена почивка или „узаконена форма на мързел“, както често шеговито самите ние я определяме. Много от децата заявяват, че ваканцията е дадена, за да се почива. Това е неписано правило, толкова мощно и масово, че родител или учител трудно може да се противопостави. Трудно, но не е невъзможно. Освен за почивка, време има и за много полезни и забавни занимания, ако се организират специално, за да се предотврати загубата на знания и умения през лятото.

Какво казва статистиката:

Изследванията, обхващащи 100 години, показват, че в края на лятната ваканция учениците или студентите обикновено получават по-ниска оценка на стандартните тестове, отколкото при същите тестове в началото на лятото.

Децата, които не четат през лятото, могат да загубят знания, които са придобили за 2 месеца през учебната година, което за България е минус 25 % от обема на знанията. Ако не се занимават с нищо друго интелектуално, загубата придобива още по-сериозни размери.

96% от учителите казват, че е важно за учениците да практикуват уменията, усвоени в през учебната година и през лятото.

93% от учителите и 92% от родителите са съгласни, че учениците ще имат повече успехи в дългосрочен план, ако продължат да учат под някаква форма и през лятото.

80% от учителите смятат, че заетите в образователната система не правят достатъчно, за да осъществят превенция на загубата на знания през лятото.

88% от учителите прекарват две и повече седмици в началото на новата учебна година, за да припомнят знания и умения, които учениците вече трябва да са овладели.

98% от родителите споделят, че ако знаят за ефекта на Summer Slide биха се опитали да го предотвратят.

76% от родителите биха желали заетите в образователната система да говорят повече за загубата на знания през лятото и как децата им да се предпазят от нея.

Как мога да предотвратя Summer Slide, ако съм родител?

Основният съвет: Не оставяйте мозъкът на детето Ви да „почива“ прекален дълго. Не се страхувайте да го натоварвате, като: четете всеки ден, ходите по музеи, правите разходки, включите го в лятна програма, която ще му помогне да развие креативност, искате от него да учи нова дума поне през ден … Опитайте се да направите всичко това по интересен начин. Разбира се, че за предпочитане е Вие самите да организирате тези активности, но ако нямате възможност, доверете се на професионалисти!

It’s up to you!

Още по въпроса прочетете в блога ни 5 начина да предотвратим Summer Slide , както и в книгата на Анелия Атанасова „Как да учим език ефективно“.