Школа "Интензив"
Актуално
Начало / Актуално / “Без пропуснато занятие” - мисия възможна

“Без пропуснато занятие” - мисия възможна

20-11-2020

Курсистите на Школа ИНТЕНЗИВ не пропускат занятие поради невъзможност да присъстват на място, а учат от вкъщи, докато съучениците им са класната стая.

 - Как ли?
- Ами, с хибридно обучение!
- Какво представлява то?
- Това са учебни занятия, в които едновременно се обучават курсисти, които присъстват в класната стая и такива, които са онлайн.  Хибридно обучение е в тясна връзка със смесеното, за което се говори от известно време насам и на което се залагат амбициозни надежди, че ще се превърне в гръбнака на образователната ни система. Между двете форми, разбира са има известни разлики, първото залага на обединяването на физическата и виртуалната класна стая, докато при второто се акцентира върху задачи, които се вършат онлайн, но биват обяснени в присъствено занятие.

Очакваше се през есента учебният процес отново да бъде затруднен от високото число заболели от вирусна инфекция. По тази причина екипът на Школа ИНТЕНЗИВ се зае с предизвикателството да направи реалност нещо, което към онзи момент звучеше като научна фантастика за голяма част от обществото, а именно да направи възможно хибридното обучение. За нас обаче то беше съвсем постижимо, защото имаме почти 25 годни опит в преподаването лице в лице и 10 години обучаваме курсисти в нашата онлайн платформа Intenzivno.com. Трябваше просто да намерим начин да ги съчетаем.

В резултат още в началото на учебната 2020 – 2021 г. нашите курсисти, които бяха възпрепятствани да идват на място учеха от вкъщи, а техните съученици от същата група идваха на място. Така заедно - едните присъствено, а другите онлайн вземаха еквивалентно участие в часа без едните или другите да усещат някакъв дискомфорт.

Хибридното обучение се прие положително и се оказа много удобна форма за всички, защото на практика се видя реализацията на неговата основна цел – да комбинира присъственото и дистанционното обучение, елиминирайки слабите места на всяко от тях. С хибридното обучение всички печелят!