Школа "Интензив"
Актуално
Начало / Актуално / Преподавателите от Школа Интензив се учиха да спасяват човешки животи

Преподавателите от Школа Интензив се учиха да спасяват човешки животи

27-02-2017

Преподавателите от Школа Интензив се учиха да спасяват човешки животи в обучение, проведено от Христо Христов, директор за iHELP България и д-р Георги Шандурков,  директор на ЦСМП-Габрово и посланик на благородната инициатива. Те показаха на екипа ни как  да разбираме езика на тялото, когато то „говори“ в екстремни обстоятелства.

Обучението премина в три части. Първата беше посветена на това какво предсавлява iHELP  и как работи. Информацията беше поднесена с емоция и вдъхновение от Христо Христов, с което подкрепи думите си, че за него iHELP е кауза, която иска да сподели първо с хората и тогава с институциите. Голямата цел на iHELP е създаване на по-сигурна среда за живота за всеки човек чрез изграждане на мрежа за взаимопомощ, която да покрива цялата страна. В тази връзка е разработено мобилно приложение за смартфони, както и платформа, свързана със 112 – единния европейски телефон за спешни и аварийни обаждания, която обслужва всички видове телефони. Амбицията на създателите на този проект е да се доведе до драстичното намаляване на времето до пристигането на медицинските лица от първа помощ, а също така и такава да бъде оказвана по адекватен начин от обучените да реагират в такива ситуации участници от мрежата на инициативата.   

Неотделна част от осъществяването на идеята за мрежа за взаимопомощ е участниците в нея да са добре подготвени да реагират при спиране на дишането, сърдечната дейност и/или гълтане на език. За реализирането на този аспект от проекта iHELP се погрижи д-р Шандурков във втората, теоретична и третата, практическа част. „Съживяването на човек е просто нещо“, каза лекарят с опит в спешната медицина повече от три десетилетия.

Всички присъстващи имаха възможност да приложат на практика умението за правене на изкуствено дишане и сърдечен масаж. И двете техники се оказаха не особено трудни, но със сигурност изискваха тази предварителна подготовка. Защото както с всеки чужд език, така и с този на тялото, за да сме добри в използването му трябва да го упражняваме и то колкото се може по-често и адекватно.

На финала Христо Христов връчи на Анелия Атанасова – управител на Школа Интензив, сертификат „Пазител на сърцата“. На свой ред ние, екипът на Школа Интензив, благодарим на iHELP за възможността да получим знания и умения, които дори и никога да не ни се наложи да използваме, ще ни правят по-спокойни, че можем да помогнем, ако все пак живота ни срещне с подобни ситуации.

Повече снимки от обучението вижте ТУК.