Школа "Интензив"
Актуално
Начало / Актуално / Ден на японската култура и изкуство

Ден на японската култура и изкуство

17-05-2021

Вижте как протече събитието! ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО.

Школа ИНТЕНЗИВ представи „Ден на японската култура и изкуство“ в рамките на Априлови дни на културата 2021 - ежегодно събитие, организирано от Национална Априловска гимназия, на което изкушените от културата във всичките ѝ форми споделят емоции и преживявания. Наши партньори в тази инициатива бяха домакините в лицето на НАГ и клуба по бойни изкуства „Айки“ Габрово. Настоящи и бивши ученици, както и гости на Априловото школо се събраха, за да се насладят на „гурме меню“ по японски рецепти, които им бяхме подготвили.

За да провокира апетита на публиката г-жа Елвира Христова, директор на НАГ, им напомни, че винаги е уместно и ценно да отваряме своя собствен свят към света на другите и че, за да познае себе си човек, първо трябва да се представи пред другите, но и да представи другите пред себе си.

Калина Попова, преподавател по японски език в Школа ИНТЕНЗИВ, запозна аудиторията с интересни факти за японския език и как се проявяват те в манталитета и културата на съвременните японци. Тя научи присъстващите как да се представят по японски – със съответните фрази и подходящия за случая поклон. В своя уъркшоп по калиграфия и оригами г-жа Попова даде възможност на участниците да изпишат думи с позитивно значение посредством японски йероглифи, т. нар. канджи. Гостите на събитието изработиха оригами жерав, докато слушаха легендата за хилядата жерава.

Сенсей Димитър Тотев, част от общността на алумните на Априловска гимназия,  разказа за създаването на клуба по бойни изкуства „Айки“ Габрово, в който се практикува спорта на самураите – кендо. Заедно с Александър Пашанков направиха демонстрации на кендо - ката и джигейко. Благодарение на коментара на Светла Проданова, член на клуб „Айки“, публиката разбираше какво се случва само на няколко сантиметра от очите ѝ.

Александра Василева, също възпитаник на НАГ и преподавател в онлайн платформата на Школа ИНТЕНЗИВ, увлече аудиторията с разказа си за японското студио „Гибли“, за разликата между анимационните филми, които прави то и класическото аниме. В нейния уъркшоп почитателите на манга размениха впечатленията си за любимите си жанрове и заглавия. Под вещото ръководство на Алекс те рисуваха и типични елементи от лицата на манга и аниме героите.

Японският език присъства в палитрата от езици, които се предлагат от Школа ИНТЕНЗИВ от 2016 г. Екипът ни е убеден, че когато се изучава един език, то неминуемо трябва да се навлезе и в културата на народа, който го говори. Затова подобни събития организираме регулярно за клиентите, изучаващи японски при нас. Тази година решихме да споделим опита си с по-широка аудитория, защото да споделяш прави удоволствието от знанието още по-голямо. Това впечатление се затвърди от положителната енергия, създала се между присъстващите на „Деня на японската култура и изкуство“, която се усети, особено по време на уъркшоповете.