Школа "Интензив"
Традиционното срещу онлайн обучението: коя форма е подходящата за Вас?

Традиционното срещу онлайн обучението: коя форма е подходящата за Вас?

4 големи предимства на онлайн обучението

1. Курсовете онлайн са съобразени с Вашия график – Ако имате нужда от гъвкавост, то онлайн курсовете са за Вас. Тази форма на обучение Ви позволява да имате време за ангажименти като работа, пътуване, семейство, приятели, други важни неща за вършене или други хобита и дейности, които са от значение за Вас.

Хубавото при онлайн курсовете е, че Вашата класна стая може да се намира в дома Ви, в местната библиотека или в любимото Ви кафене, навсякъде, където имате интернет достъп, а единственото Ви извинение да отсъствате от урок е просто да си изключите компютъра.

2. Онлайн курсовете са фокусирани върху индивидуалните нужди на обучаващия се – Вместо да се чувствате един от 200 души в лекционната зала имате директен контакт с Вашия преподавател по време на онлайн занятие или имейл. Също така не е необходимо да изчаквате подходящ момент, за да зададете въпрос, можете да го направите директно в час или ако въпросът се породи у Вас в неучебно време – да го изпратите чрез електронната поща. Тази бърза обратна връзка увеличава възможността Ви за учене и споделяне на идеите Ви с други.

3. Онлайн курсовете увеличават възможността за изява в клас - Дори и да направите един единствен коментар, това може да стимулира повече реакции и ангажирани разговори, отколкото в една обикновена класна стая. Освен това отпада притеснението от говорене пред публика, защото Вие може да учите в група, но във Вас не са вперени няколко чифта очи и можете свободно да изразите позицията си.

4.  Онлайн курсовете могат да Ви направи част от „глобалното село“ – Огромната популярност на социалните медии е реално доказателство за това, че онлайн платформите са прекрасен начин, за да срещнете и комуникирате с хора от целия свят. Много от онлайн курсовете се предлагат отвъд рамките на една държава. Участвайки в подобна група, имате възможност да научите за нови перспективи и да се свържете с хора с Вашите интереси от различни части на света или дори на Вашата собствена държава, но които няма как да срещнете по друг начин.

3 големи предимства на обучението в учебна зала

1. Учебната стая предлага удобството на познатото – От ранна възраст сме свикнали да учим в едно подредено за целта пространство, където заедно със съучениците си седим, правим различни упражнение и тестове, вдигаме ръка, за да се обърнем към учителя. И всичко това се случва в една определена времева рамка. Отклоняването от този метод на учене може да извади много хора от зоната им на комфорт и да рефлектира негативно върху способностите им за учене. В такъв случай е по-добре да се придържат към това, което работи за тях. За заети работещи хора организирането на времето е често най-голямото предизвикателство в плана им за кариера. Традиционната форма на обучение предлага едно установено, рутинно учебно време, което може да се впише в плана за професионалното Ви развитие или пък - не, да Ви насочи към по-гъвкавия вариант.

2. В учебната зала може да се комуникира директно, лице в лице – Ако сте от тези „ученици“, които обичат разговорите и дебатите от първо лице. С правилния преподавател учебната зала може да е се превърне в място на оживени дискусии и обратна връзка. Разговорите лице в лицев с членовете на групата и преподавателя дават представа на един курсист дали е насочил усилията си в правилната посока, или не.

3. В учебната зала техниката не заема първостепенно място – Ученето „на живо“ не изисква да притежавате компютър и да си осигурите интернет връзка, защото те могат да се намерят там, на място. Акцент в комуникацията в класическия начин за учене е живата връзка, защото усещането да си в едно пространство с харизматичната личност на един добър преподавател не може да се предаде по друг начин освен на да бъдеш там, да го видиш със собствените си очи, да го чуеш със собствените си уши, да усетиш присъствието му физически.

Няма правилен и неправилен начин за учене. Всеки избор, който направите трябва да е точният за Вашите обучителни нужди. Възможно е дори да посещавате някои курсове онлайн, а други в реална учебна зала. Който и начин да изберете, със сигурност е хубаво да имате предвид и двата варианта, за да обогатявате своите знания и умения.