Школа "Интензив"
Още 11 интересни факта за Гърция

Още 11 интересни факта за Гърция

greece-collage.jpg

1. Нобеловите награди и гръцката литература - Гърция има двама нобелови лауреати и двамата в областта на литературата Йоргос Сеферис през 1963 г. и Одиесеас Елитис през 1979 г.

2. На кого принадлежи авторството на идеята за културни столици на Европа? - Автор на идеята за културни столици на Европа е Мелина Меркури.  - Първите културни столици на Европа са градове, които всички познават - Атина, Флоренция, Амстердам и още Берлин, Париж. В следващите години титлата се дава на по-малко известни и по-малки като размери градове - Ваймар, Порто, Ставангер. Щафетата продължава вече 26 години, но в по-скромни мащаби, все по-трудно става да се открие на географската карта на Европа поредната културна столица. Но това не противоречи на концепцията на проекта, измислен през 1985 г., когато Европа все още е на половината път към днешния Европейски съюз, от гръцката певица, актриса и тогавашен министър на културата Мелина Меркури. Тогава тя обяснява пред Deutsche Welle: "Вярвам в културния обмен. Смятам, че европейското общество трябва да е основано не само на картофи и домати, обменът трябва да е и между работниците на културата."

3. Къде според древните гърци се намирал Пъпът на света или центъра на Земята? -Древните гърци смятали, че Делфи е центъра на света. Според легендите Зевс пуснал два орела от края на земята, които тръгнали в противоположни посоки и се срещнали в Делфи. Тук в храма на Аполон се намира ομφαλος (от гр. пъп) пъпът на света, одялан яйцевиден камък набразден от каналчета, образуващи мрежа. Омфал бил каменната запушалка на канала, който свързвал трите свята - небесния, нашия и подземния. Като небесен еквивалент се явявала Полярната звезда, която стояла неподвижно в небето, обикаляна от останалите блещукащи светлини

4. Науката обяснява част от древногръцките мистерии -Трансът, в който изпадала Пития - пророчицата на бог Аполон в Делфи, има научно обяснение. Ѝрамът на бог Аполон, където се извършвала своите жрицата пророчества, се намирал върху геологична пукнатина, от която постоянно се процеждали етан и етилен. Етиленът е газ, който води до трансоподобно състояние, еуфория, чувство за извънтелесни опитности или амнезия. Нерядко може да се стигне до дихателен спазъм и до смърт. Античните гръцки текстове описват няколко подобни случая на тежки спазми, сполетели пророчицата при изпълнението на обязаностите й. Обикновено пророчицата е изобразявана по античните вази и керамични плочи седнала на високо трикрако столче с чаша в ръка, която тя пълни от изворчето, бликащо в пещерата й.

5. Колко прави линии има в Партенона?-Партенонът - В конструкцията на древния гръцки храм не съществува нито една права линия. Архитектите, които участват в проектирането на храма - Иктин, Каликрат и Фидий, умишлено са избягвали правите линии, защото такива в природата не съществуват. Някои от естетическите и архитектурни похвати, използвани при Партенона все още не могат да бъдат обяснени от съвременните архитекти. Смята се, че ако днес се построи сграда-двойник на гръцкия храм, макар и със същите пропорции , то тя ще изглежда по-малка отколкото оригиналната, защото някои от тънкостите при проектиране отдавна са забравени.

6. Част от Партенона днес се намира в Британския музей.- От почти 200 години повечето мраморни плочи на фризовете на основния храм от акропола се намират в Англия, където са познати като Elgin Marbles. В началото на 19-ти век някогашният британски посланик в Османската империя Томас Брус, познат по-добре като лорд Елгин, заповядал да бъдат демонтирани мраморните плочи на фризовете на Партенона и малко след това ги изпратил в Лондон. От доста време гърците си искат съкровището обратно. Британците обаче се бавят: те ту се позовават на правилника на Британския музей, които не позволяват връщането, ту изтъкват като аргумент лошия въздух в Атина като причина мраморните експонати да си останат край Темза.

7. За какво е служил Партенона по време на османското присъствие на балканите? - за барутен погреб. Именно, защото османците не са му отдавали никакво значение, са позволили на британския посланик в Османската империя Томас Брус, да демонтира фризовете и да ги пренесе с кораби в Англия.

8. Защо броят на лентите в гръцкото знаме са 9? - Защото толкова са буквите в думата свобода на гръцки (ελευθερία) и сричките във фразата „Свобода или смърт" (Θάνατος ή ελευθερία), изписани върху знамето на въстаниците от 1821 г. Кръстът в знамето освен православната християнска религия символизира и четирите природни стихии.

9. Текстът на гръцкия национален химн е част от поема от 158 стиха.-Гръцкият национален химн „Химн за свободата" (Ύμνος εις την Ελευθερίαν) е написан от Дионисиос Соломос през 1823 г. Той е от о-в Законтос, но детството си прекарва в Италия и започва да пише поезия на италиански. Цялата поема се състои от 158 стиха, но в химна се използват само първите 2. Музиката е написана от Николаос Мандзарос през 1865 г. Без никаква промяна текстът и музиката се използва и като национален химн на Република Кипър.

10. Каква е връзката на бащата на модерната турска държава и Гърция? - Мустафа Кемал е роден в Солун през 1881 г. Кемал Ататюрк е знакова личност не само за Турция, защото я превръща в модерната държава, която е днес, но и за Гърция. Неговите идеи и действията на привържениците му са причината за т. нар. Криза на 20те. Това е масово принудително изселване на гърците от крайбрежните градове на Мала Азия, люлката на античната гръцка култура.

11. Кои са евзоните? -Евзоните (или добре опасаните - букв. превод) са били войници от елитните сухопътни войски в националноосвободителното въстание от 1821 г. Униформите им са разработени в баварски стил, но все пак съобразен с характера на гръцкото национално облекло. Днес това са гвардейците, пазещи на пост пред народното събрание на площад Омония, а няколкоминутната им церемония по смяна на поста предизвиква удивление у зрителите.